form1.Hide - nie działa

0

dlaczego jak

form1.Hide;

dam do oncreate, to nie działa, a jak dam to na onclick, to działa bez problemu?
jak to rozwiazac?

0

Nie dziala, bo probujesz ukryc cos co jeszcze nie istnieje. Jezeli nie chcesz, aby forma pokazywala sie na poczatku to w pliku projektu (*.dpr) dodaj jenda linijke, jak na przykladzie ponizej.

program Project1;

uses
Forms,
Unit1 in 'Unit1.pas' {Form1};

{$R *.res}

begin
Application.Initialize;
Application.CreateForm(TForm1, Form1);
Application.ShowMainForm := False; // <-- ta linijka
Application.Run;
end.

0
Mabakay napisał(a)

Nie dziala, bo probujesz ukryc cos co jeszcze nie istnieje.

Co nie istnieje forma? Chyba żartujesz.

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  if Assigned(form1) then
    ShowMessage('Istnieje');
end;

To że jest nie widoczna to inna sprawa, po prostu później jest pokazywana obojętnie czy dasz Visble na True czy False a to wszystko związane jest z tym, że później Delphi i tak wywoła ShowWindow, UpdateWindow dlatego okno jest pokazywane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1