[Delphi] wyswietlanie wart. RGB w tShape

0

Nie wiem dlaczego ale nie potrafie wyswietlic wartosci R G B liczonych w programie na Shape'a. Kod programu jest nastepujacy:

var

Form3: TForm3;
sr_R, sr_G, sr_B : real;
RGB_R,RGB_G,RGB_B : real;
sRGB_R,sRGB_G,sRGB_B : real;
skal_R,skal_G,skal_B,skal_sR,skal_sG,skal_sB : real;
R,G,B:byte;
color1,color2: TColor;

implementation

{$R *.dfm}
uses MDIChild,TransRgbXyz, Ciede2000;

procedure TForm3.FormCreate(Sender: TObject);
begin
// Image1.
end;

procedure TForm3.SpeedButton1Click(Sender: TObject);
begin

 RGB_R:=power(sr_RR,2.2);
 RGB_G:=power(sr_GG,2.2);
 RGB_B:=power(sr_BB,2.2);

 sr_R:=RGB_R;
 sr_G:=RGB_G;
 sr_B:=RGB_B;
 
 R:=round(sr_R);
 G:=round(sr_G);
 B:=round(sr_B);

 color1:=RGB(R,G,B);
 Shape1.Brush.Color:=color1;

 Panel2.Caption:=FloatToStrF(RGB_R,ffFixed,100,15);
 Panel3.Caption:=FloatToStrF(RGB_G,ffFixed,100,15);
 Panel4.Caption:=FloatToStrF(RGB_B,ffFixed,100,15);

end;

W linii color1:=RGB(R,G,B); kompilator generuje błąd "Missing operator or semicolon". HELP!!!

0

problem jest o tyle dziwny ze jak taki sam kod z jednym shape'em i speedbuttonem na formularzu tworze osobno to wszystko jest OK. Rece mi opadaja, pomóżcie!!!

0

zamiast RGB daj Windows.RGB

0

Skróciłeś moje męki :)))) Działa :) [browar]

0
Kylo napisał(a)

Skróciłeś moje męki :)))) Działa :) [browar]

to teraz mi powiedz dlaczego tak :P

0

i tego właśnie nie wiem dlaczego tak to działa :( i b<email>d</email> wdzi<email>czny jeśli i to mi powiesz :)</email>

0

wstawiając przed procedurę lub funkcje nazwę pliku pas, z którego ona pochodzi jednoznacznie mówisz kompilatorowi która procedura (funkcja) ma zostać użyta. A w Twoim przypadku po prostu któryś z tyc modułów TransRgbXyz, Ciede2000 też posiada deklaracje funkcji RGB, któa ma inną liczbę parametrów niż sandardowa

0

THX, znowu się czegoś nauczyłem :) Dzięki jeszcze raz za pomoc [!!!]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1