pisanie na TShape

0

Czy ktos zna sposob wypisywania tekstu na TShape? Jak ewentualnie go formatowac?

mam cos takiego:

[code]type
MyShape = class(TShape)
public
property Canvas;
.
.
.
end;[/code]

i w kodzie na stworzonym wlasnie shape chce wypisac "TEST"

[code]Shape1.Canvas.TextOut(Shape1.Left,Shape1.Top,'TEST');[/code]

niestety rezultatu brak... lub jest niewidoczny... shape ma kolor itp...

pomocy!
thx

0

<font color="blue">Shape1.Canvas.TextOut(Shape1.Left,Shape1.Top,'TEST');</span>

No i nic dziwnego.. napisałeś chyba tekst na samej górze, czyli kończy się tam gdzie zaczyna się TShape. Spróbuj tak:

Shape1.Canvas.TextOut(Shape1.Left,Shape1.Top+20,'TEST');

0

wiem... ale przy zadnym ustawieniu nie dziala... po prostu nie widac napisu przez brush...

nie rozumiem... chyba moje pytania nie sa jakies wybitnie glupie... w takim razie czemu nikt nie moze mi pomoc?... jezeli o tym juz bylo to prosze chociaz to napisac... osobiscie nie znalazlem a szukalem... ale jak bylo to bede szukal dalej... dziekuje i pozdrawiam...

0

No i nic dziwnego.. napisałeś chyba tekst na samej górze, czyli kończy się tam gdzie zaczyna się TShape.

On podaje pozycję względem formy, czyli jeśli pozycja shape'a jest większa od jego wielkości, to nic się nie pokaże. Dlatego radzę dać współrzędne po prostu 0, 0, wtedy napis będzie w lewym górnym rogu shape'a.

0

No i nic dziwnego.. napisałeś chyba tekst na samej górze, czyli kończy się tam gdzie zaczyna się TShape.

On podaje pozycję względem formy, czyli jeśli pozycja shape'a jest większa od jego wielkości, to nic się nie pokaże. Dlatego radzę dać współrzędne po prostu 0, 0, wtedy napis będzie w lewym górnym rogu shape'a.

... wszystko to wiem... daje juz wspolrzedne niezalezne od polozenia Tshape... jednak tekst widoczny jest tylko przy przezroczystym brushu (bsClear) ... co zrobic zeby tekst byl na wierzchu?
pozdrawiam

0

No i nic dziwnego.. napisałeś chyba tekst na samej górze, czyli kończy się tam gdzie zaczyna się TShape.

On podaje pozycję względem formy, czyli jeśli pozycja shape'a jest większa od jego wielkości, to nic się nie pokaże. Dlatego radzę dać współrzędne po prostu 0, 0, wtedy napis będzie w lewym górnym rogu shape'a.

... wszystko to wiem... daje juz wspolrzedne niezalezne od polozenia Tshape... jednak tekst widoczny jest tylko przy przezroczystym brushu (bsClear) ... co zrobic zeby tekst byl na wierzchu?
pozdrawiam

OK poradzilem sobie wreszcie. Dzieki wszystkim za zainteresowanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1