Zamiana Tstrings na stringa, ale jaka

0

Przeczytałem już wszystko na forum i mimo tego iż duzo już napisano nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.

Problem jest następujący, chcę zamienić Tstrings na string, a konkretnie muszę zawartość RichEdit wyświetlić jako stringa. Moje pytanie brzmi:
Jak zrobić by zapisany i sformatowany text w Richedicie wyświetlić w Memo wraz ze znacznikami. Konkretnie by w memo wyswietlić zawartość pliku rtf który powstał by po zapisaniu zawartosći do pliku za pomocą funkcji SaveToFile np:
Richedit1.Lines.SaveToFile('plik.rtf') [!!!]

0

Najprościej jest załadować plik *.rtf z dysku do memo

Memo1.Lines.LoadFromFile(ścieżka.rtf);
0

Tak do tego to doszedłem, ale troche głupio robić to za pośrednictwem pliku i wykonywać 1.zapis do pliku 2. odczyt z pliku 3.zapis do memo :-/
Tym bardziej że takich operacji wykonuje "kupe"...

0

To może być związane z klasą TConversion i metodą RichEdit.RegisterConversionFormat. Pamiętam że kiedyś chciałem zrobić dokładnie to samo i utknąłem na tłumaczeniu helpa właśnie w klasie TConversion :/

0

Mozna bezproblemu przypisac tresc jednego do drugiego:

  Memo1.Lines := RichEdit1.Lines;

A jezeli potrzebujesz zawartosc RichEdit'a w postaci stringa to: RichEdit1.Lines.GetText;

0

Gothmog - Tak to akurat jest proste, ale nie o to chodzi.
Ja potrzebuje text sformatowany ze znacznikami RTF a to co piszesz to niestety ignoruje zanczniki.

0

Spróbuj:

var
  s: TMemoryStream;
begin
  s:= TMemoryStream.Create;
  try
    RichEdit1.Lines.SaveToStream(s);
    s.Position:= 0;
    Memo1.Lines.LoadFromStream(s);
  finally
    s.Free;
  end;
end;
0

Spróbuj

Memo.Lines.Text := RichEdit.Lines.Text;
0
brodny napisał(a)

Spróbuj

Memo.Lines.Text := RichEdit.Lines.Text;

On chce w Memo mieć tekst ze znacznikami formatowania
EDIT// Mój przykład wyrzej powinien działać, sprawdziłem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1