[Delphi] MDIChild a Cascade

0

Mam np. dwie formy MDIChild - fmChild1 i fmChild2 - obie wywołuje w ten sposób:

fmChild1:=TfmChild1.Create(mdiForma);

  1. Jak zrobić aby otiwerając je po kolei ustawić je kaskadowo?
  2. Jak zrobić (nie ustawiając je od razu kaskadowo) że gdy otworzę fmChild1 potem fmChild2 i znowu fmChild1 to ta druga fmChild1 była ustawiona kaskadowo w stosunku do jej pierwszego wywołania?

pzdr. ;)

0

w formie głównej dajesz
Mainform.Cascade

0
Piotrekdp napisał(a)

w formie głównej dajesz
Mainform.Cascade

Gdzie to mam wpisać w OnCreate głównej formy (mdiForma) czyli

mdiForma.Cascade

tylko że nie działa.

0

Może ktoś ma jakieś pomysły byłbym wdzięczny [browar]

0

W zdarzeniu OnCreate nie będzie działało, bo metoda Cascade zostałaby wywołana jeden raz i to zanim zostałyby stworzone jakiekolwiek okna potomne.

Możesz ją umieścić w dowolnej innej metodzie twojej klasy

 mdiForma 

np. tam gdzie tworzysz okna potomne czyli tuż po linijce

fmChild1:=TfmChild1.Create(mdiForma);

dajesz

Cascade;

i wówczas każde nowe stworzenie okna potomnego spowoduje kaskadowe ułożenie wszystkich okien potomnych z właśnie stworzonym również.

0

A na moje drugie pytanie coś doradzicie ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1