[Delphi] Lista okien MDIChild w menu

0

Do swojego programu MDI dodałem standardowe menu Windows, tylko że nie pokazują mi się lista otwartych formularzy MDIChild (tylko standardowe; kaskada, rozmieszczeni epoziome itd.). Jak zrobić, albo co należy pustawiać aby taka lista pojawiała się?

Pozdr.

0

No zdaje się, że musisz użyć ActionLista i dodać do niego akcje TWindowCascade, TWindowTileHorizontal, TWindowTileVertical, a potem je wykorzystać w menu.

0

właściwość WindowMenu formy

0

W swoim programie menu ma zrobione za pomoca komponentów TActionManager i TActionMainMenuBar dodałem do tego menu Windows - takie jak proponuje Delphi 7. Wykorzystując te komponenty nie da się w fromie głównej ustawić WindowsMenu na ActionMenager, chyba że podpiąć jakąś własną procedurę - ale jak ona ma wyglądać. Doradźcie coś.

pzdr. ;)

0

Form1.windowmenu. - w tym kierunku podąrzać ???

jak uzyskać dostęp do :TWindowTileHorizontal, TWindowTileVertical ?

bo forma ma jedynie samo Title.

0
rkdusiek napisał(a)

W swoim programie menu ma zrobione za pomoca komponentów TActionManager i TActionMainMenuBar dodałem do tego menu Windows - takie jak proponuje Delphi 7. Wykorzystując te komponenty nie da się w fromie głównej ustawić WindowsMenu na ActionMenager, chyba że podpiąć jakąś własną procedurę - ale jak ona ma wyglądać. Doradźcie coś.

Standardowe Menu a ActionMainMenuBar to dwa różne komponenty. Zdecyduj się który masz na formie głównej.

shivanwk napisał(a)

Form1.windowmenu. - w tym kierunku podąrzać ???
jak uzyskać dostęp do :TWindowTileHorizontal, TWindowTileVertical ?
bo forma ma jedynie samo Title.

  TileMode := tbVertical;
  Tile;
  TileMode := tbHorizontal;
  Tile;
0

Menu robię za pomocą komponentów TActionManager i TActionMainMenuBar.

pzdr

0

w WindowMenu komponentu ActionMainMenuBar musisz wpisać Caption menu w którym ma się pojawiać lista otwartych okien (nazwa musi być dokładnie taka sama!, np. &Okno jeśłi nazwa jest &Okno)

0

Dzięki Misiekd [!!!] [browar]
Oto mi chodziło - taka mała rzecz a jak cieszy ;P

pzdr. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1