Pobieranie ikon z TrayBar'a

0

Jak pobrać wszystkie ikony z traybar'a, najlepiej żeby była mozliność pobrać każdą oddzielnie ?

0

Pakiet madcollection (http://madshi.net).

0

<ort>Prubowałem </ort>z niego ort!, ale mi nie wychodzi, może znasz inny sposób, potrzebuje tylko wyciągnąc ikony.

OK juz <ort>doSZEDŁem </ort>jak by co o to rozwiązanie:

Uses madkernel;

Image1.Picture.Icon.Handle:=trayicons.Items[x].Icon;

// programista nieznający jezyka polskiego, porażka - Ł

0

Znam inny sposób, ale bardziej skomplikowany i ma pewną wadę (przy uruchomieniu programu nie mozna pobrać tych ikonek, dopiero w momencie jak jakiś program dodaje swoją ikonkę). Polega na przejęciu funkcji ShellNotifyIcon() (czy jak jej tam było) i podmianie na swoją. Wtedy dodajesz ikonę do swojego zasobnika i wywołujesz funkcję oryginalną, żeby w widnowsowym też sie znalazła. Ten sposób byłby przydatny jeśli robisz własnego shella. Jeśli nie, to lepiej kombinuj z pierwszą metodą. Nie jest to trudna rzecz, bo kiedyś się tym bawiłem (ostrzegam tylko, że działa dość powoli).

//Dopisane
Podałem powyżej. Trudniejszy i ma wadę, o której już wspomniałem, ale wydaje mi się, że dużo szybszy (choć nigdy tego nie zrealizowałem, więc nie mogę być pewny).

0

<ort>zauwarzyłem </ort>że jest to wolny sposób, jak znasz szybszy to możez mi go podać ?

0

u mnie nie dziala ta funkcja :/ , ale ja jestem zainteresowany ta trudniejsza wersja bo akurat pisze shella z kolegami i mamy problem z tym trayem

  • po co odświeżasz taki zatęchły wątek, skoro i tak założyłeś nowy??? http:*4programmers.net/Forum/274939 - Ł
0
thenkles napisał(a)

Pakiet madcollection (http://madshi.net).

To na pewno nie działa na Win XP, na 98 na 100% działa, na innych nie wiem :-/
A w ogóle poprawny link to http://www.madshi.net/

0

na moje nieszczescie mam xp,a ten zbior funkcji jest bardzo ciekawy

0
szark napisał(a)

na moje nieszczescie mam xp,a ten zbior funkcji jest bardzo ciekawy

Chyba, że teraz jest nowsza wersja ja sprawdzałem gdzieś w listopadzie (nie pamiętam jaka to była wersja a już nie mam zainstalowanego).
Podobno jak pisze autor u niego działa, jadnak identyczny kod nie działa u mnie i kogóś z forum na Win XP SP2, nie wiem czy autor ma SP 2 :-/ zresztą może problem jest tylko na polskiej wersji Windows.
Wszystko inne co tylko sprawdzałem z tego pakietu działa. Gdzieś na sronie producenta pakietu są przykłady wiec szybko możesz sprawdzić.

0

<ort>sciagnolem </ort>dzis ten zbior caly zainstalowalem co bylo do zainstalowania i nic :/ w kropce jestem. "wszystko to jak krew w piach "

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1