USB ON/OFF

0

Witam, jak programowo wyłaczyć dany port USB ? Tak zeby dla systemu przestał on istnieć. Może mało fachowow sie wyraził - w razie potrzeby wyjaśnie szczegóły.

0

Wywołuje się to przez zmianę wartości w rejestrze, klucz : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Enum\USB\ROOT_HUB ,tutaj trzeba wybrać właściwy port, dalsza część klucza : control, i dodajesz wartość DWORD o nazwie DisableCount i ustawiasz jej wartość na 1. Napisałem jak jest w WinXP, na innych klucz może być (i pewnie jest) inny.

0

Hmm i sie zaczeły schodki ;) Nie mam sklucza ControlSet za to są trzy:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet

Czym one sie różnią ? (ktory jest własciwy)

Spóbowałem recznego zapisu do:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Enum\USB\ROOT_HUB\4&36ce346&0\Control

i pojawia się: "bład przy zapisywaniu w rejestrze". Mam WINXP Sp2

0

No chodziło mi o CurrentControlSet oczywiście :), tylko mi się jakoś nie napisało. To, że nie możesz tam zrobić własnego wpisu wynika z tego, że nie masz tam ustawionych uprawnień do zapisu. Najłatwiej je nadać w Edytorze Rejestru, klikając na odpowiedni klucz PPM i wybierając Uprawnienia. Niestety nie wiem jak dokonać tego programowo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1