Zamykanie programu

0

Mam problem z zamykaniem programu. Mam kilka form i jak robie zamykanie formy, przez Application.Terminate czy close, to mi co chwile zawiesza program i go nie wylacza.

Komunikat "Instrukcja spod "0x00404236" odwoluje sie do pamieci po adresem....
Pamięć nie może być "read"

o co moze chodzic ?

do tego jeszcze kolejny komunikat

Runtime error 216 at jakiestmacyfry...

0

Według mnie 2 prawdopodobne możliwości - stworzyłeś jakiś obiekt, którego nie usunąłeś, albo usunąłeś podczas wyłączania już jakiś obiekt, a potem odwołujesz się do niego.

0

Przed zakończeniem programu usuń wszystkie formy...to było chyba... forma->destroy(); albo forma->Free(); nie pamietam. A następnie zakonc apliakcje

0

Zrobilem tak jak piszecie, ale ogolnie i tak sie sypie... nie mam pojecia co jest z tym gownem

0

Komunikat Pamięć nie może być 'read' jest raczej sygnałem, że coś jest nie w porządku z twoją pamięcią, a nie z programem. Sugerowałbym sprawdzić kostki RAMu, a także obszar dysku, mna którym jest plik wymiany.

0

:D

0
berl napisał(a)

Komunikat Pamięć nie może być 'read' jest raczej sygnałem, że coś jest nie w porządku z twoją pamięcią, a nie z programem. Sugerowałbym sprawdzić kostki RAMu, a także obszar dysku, mna którym jest plik wymiany.

:D Dawno sie tak nie uhahahłem

A co do do komunikatu to musi być jakiś bład w kodzie. Przyjrzyj sie linijce na która wskazuje debuger:) A jak nic nie zobaczysz .. to przyjrzyj sie jej jeszcze raz:)

0

Dzieki za wszystkie posty. Te mniej inteligentniejsze też ... :)

Problem rozwiązany. Źle po prostu zamykałem jedna forme w aplikacji....

0

Zostałem wyśmiany przez ludzi, którzy się zapewne z takim problemem jeszcze nie spotkali. Trudno.

0
berl napisał(a)

Zostałem wyśmiany przez ludzi, którzy się zapewne z takim problemem jeszcze nie spotkali. Trudno.
berl - luz
Ci ludzie, którzy śmieli Cię wyśmiać to programiści, którzy taki błąd widzieli nieraz. To jest po prostu odmiana słynnego access violation i informuje, że próbujesz odczytać miejsce w pamięci [na które najczęściej wskazuje wskaźnik], do którego nie masz już prawa - najprawdopodobniej bo zostało zwolnione wcześniej.

Więc luz :]

a prezes_m jak zwykle napisał cienki jak barszcz temat - chyba nigdy nie napisał ładnego opisowego... :/

0
berl napisał(a)

Zostałem wyśmiany przez ludzi, którzy się zapewne z takim problemem jeszcze nie spotkali. Trudno.

Zostałeś wyśmiany, bo sam nie widziałeś widocznie komunikatu systemowego oznaczającego uszkodzenie pamięci operacyjnej komputera - wygląda troszkę inaczej: bluescreen [nawet w XP], czasem whitescreen [taki biały messagebox, tylko z komunikatem w dużej, dziwnej czcionce - nie w XP], choć na ogół zwis lub czarny ekran - ale tylko wtedy, gdy komputer w ogóle się uruchomił po testach POST (dawniej miałem uszkodzoną jedną z kości pamięci i widywałem to prawie codziennie).

Powyższy - w topicu - komunikat oznacza dokładnie zabronienie aplikacji odczytu przez system operacyjny. Na ogół jest to spowodowane próbą odczytu pamięci nie przydzielonej aplikacji (lub już przez nią zwolnionej) przez system operacyjny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1