Forma tworzona dynamicznie i brak srollów

0

Tworzę sobie formę oraz Image dynamicznie podczas działania programu. Forma ma wymiary 791x500 pixeli a Image 768x1056 pixeli. I teraz nie wiem dlaczego ale pionowy pasek przewijania na formie się nie pokazuje. Jak go pokazać lub jakie właściwości formy ustawić by się pokazał??

0

Hmm... U mnie w takiej sytuacji ScrollBar się pojawia... Spróbuj może zerknać na właściwości HorzScrollBar.Visible i VertScrollBar.Visible...

0

moze BorderStyle formy jest ustawiony na "bsDialog" ?

0

Tu jest cała procedurka:

procedure TForm1.CreateFormClick(Sender: TObject);
var
  Form: TForm;
  Box: TComboBox;
begin
  Form := TForm.Create( Application.Owner );
  Try
    Forma.ClientWidth := 768;
    Forma.ClientHeight := 500;
    Forma.AutoSize := False;
    Forma.AutoScroll := True;
    Forma.BorderStyle := bsSingle;
    Forma.BorderIcons := [biSystemMenu];
    Forma.Position := poDesktopCenter;
    Forma.Color := clWhite;
    Box := TImage.Create( Forma );
    Box.Parent := Forma;
    Box.Align := alNone;
    Box.Left := 0;
    Box.Top := 0;
    Box.Width := 768;
    Box.Height := 1056;
    Forma.Show;
  Except
    Forma.Free;
  End;
end;

<font color="blue">[EDITED]</span>
Mój błąd mała literówka w przepisywaniu :P Parent jest ustawiony ale i tak nie działa...

0

Mnie się zdaje, że powinienieś do

Box.Parent

równiez przypisać Forma

0
angel2953 napisał(a)

Tu jest cała procedurka:

[...]
    Forma.BorderStyle := bsSingle;
[...]

daj

bsSizeable

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1