Rejestracja mojlink:\\ w IE ?

Odpowiedz Nowy wątek
abc
2005-07-29 08:02
abc

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Białystok

0

Tak się właśnie zastanawiam jak w IE zarejestrować mojlink:\costam tak by costam bylo przekazane do mojego programu ? W koncu jakos GG i SKYPE tak zrobili takze mysle ze jest to dostepne ?


Pozostało 580 znaków

2005-07-29 08:52

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

A zacząłeś od użycia regedit.exe i wyszukania ciągu callto:// [???]
Nota bene jestem pewien, że ktoś na tym forum już o to pytał, a nawet więcej: dostał odpowiedź!


JKM czy HGW?

Pozostało 580 znaków

abc
2005-07-29 09:33
abc

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Białystok

0
Qyon napisał(a)

A zacząłeś od użycia regedit.exe i wyszukania ciągu callto:// [???]
Nota bene jestem pewien, że ktoś na tym forum już o to pytał, a nawet więcej: dostał odpowiedź!

Czysty system nie mam nic jeszcze takiego w rejestrze + nie zabardzo wiedzialem co wpisac by wyszukac wpisywalem link IE ale na IE to za malo znakow a slowo link wystepuje xxx razy :]
Tak czy siak dzieki zaraz instalne skypa i sprawdze ...


Pozostało 580 znaków

2005-07-29 09:56

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

z tego co sie orientuje (przegladajac rejestr) wystarczy utworzyc dwa klucze:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\<nazwa aplikacji="aplikacji">\shell\open\command
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\<nazwa aplikacji="aplikacji">\shell\open\command

oraz przypisac im wartosci domyslne typu REG_SZ z danymi: "sciezka do programu" /<cos>:"%i"

w przypadku gg sciezka wyglada tak: "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /ggurl:"%1"

a w przypadku skype tak: "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" "/callto:%1"

ps. to tylko taka moja teoria - nie sprawdzalem tego - wiec jak ktos to przetestuje to prosze o info...


Pozostało 580 znaków

2005-07-29 12:12

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Protokól internetowy rejestrujesz tak jak napisał czarownik. Załóżmy, że Twój prokół będzie miał postać:

mojprog:dane, a opis to Protokół mojprog

W kluczu HKEY_CLASSES_ROOT tworzysz nowy podklucz mojprog, nadaj wartość domyślną URL:Protokół mojprog. Dalej się postępuje tak jak standardowo rejestrujesz rozszerzenie czyli podklucz shell\open\command i wartość domyślna nazwa pliku i %1 jako dane protokołu. Możesz także utworzyć klucz DefaultIcon, aby przypisać ikonę

Działa w 100%, opartę na MSDN.

Pozostało 580 znaków

2005-07-29 13:30

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Cool_Programming: dzieki za potwierdzenie ;)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0