Komponent - ustawienia a`la eMule

0

Nie wiem jak ten komponent się nazywa a chciałbym go zastosować w swojej aplikacji ze względu na dużą liczbę ustawień.

Oto wygląd tego komponentu: http://www.zonep2p.pl/screen/em9.jpg
Komponent ten jest m.in w eMule, Gadu-Gadu.

Bardzo proszę o podanie nazwy komponentu lub skąd można go pobrać.

0

Eee, który komponent? To po lewej? ListView, chociaż wg mnie lepszy byłby ListBox.

0
thenkles napisał(a)

Eee, który komponent? To po lewej? ListView, chociaż wg mnie lepszy byłby ListBox.

Nie, nie. To nie ListView ani ListBox chociaż może ten komponent ma pochodne od tych ListView/Box

Chodzi o to że po lewej są do wyboru opcje.
Jak się wybierze jedną z nich to się pokazuje po prawej panel z dostepnymi ustawieniami do tej opcji. I tak dla każdej opcji.

Wiem że mozna by pobawić się w ListBox i Panele (pokazywać/chować w zależności od wybranego itema) ale to dodatkowe oprogramowanie obiektów...

0

A czy to stanowi problem?

procedure TForm1.ListBox1Click(Sender: TObject);
begin
  if ListBox1.ItemIndex = -1 then Exit;

  TControl(FindComponent('GroupBox'+IntToStr(ListBox1.ItemIndex))).BringToFront;
end;

Następnie kładziesz na sobie (nie jeden w drugim) kilka GroupBoxów z odpowiednimi opcjami + ListBox z etykietami i tyle.

Pamiętaj, że indeksy w ListBoxie zaczynaja sie od 0. Jak klikniesz na pierwszy element na liscie to zostanie pokazany GroupBox0, jak na drugi GroupBox1 itd.

0

OK. Dzięki Szymek.

Chciałbym tego uniknąć, ale skoro nikt nawet nie zna tego komponentu, to chyba będe zmuszony do zrobienia czegoś takiego sam.

0

Przecież to całość to nie jest komponent, tylko grupa komponentów połączona wspólnie, tak jak to Szymek opisał.
Po lewej (nr 15) to TListBox z OwnerDrawem, ew. TListView z przypisanymi ikonkami, zamiast robić tak jak napisał Szymek, mozna tez wsadzić TNotebook i przy OnClicku na listę z lewej przełaczać się pomiędzy zakładkami tego TNotebook'a.
Drzewko (nr 17) to TTreeView z włączonymi checkboxami, jeżeli ich nie ma (tak jak w TListView) to można je dorysować i obsługiwać ręcznie.
Reszta to TEdit, TGroupBox, TButton...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1