jak sprawdzić czy tabela jest pusta?

0

Witam,:)

Mam pytanie może głupie może nie :) , ale czy istnieje jakaś funkcja w delphi która umozliwia sprawdzenie czy dana tabela jest pusta (brak w niej jakichkolwiek rekordów)?
Wiem, że można to sprawdzić zapytanie sql'owym, ale czy w istniej jakiś inny sposób sprawdzenia?

Prosze o pomoc, pozdrawiam serdecznie :)

0

Chyba jednak najłatwiej jest zrobić to za pomocą SQL-a - robisz zapytanie Select * From Tabela i potem sprawdzasz ile jest rekordów - RecordCount i już wiesz czy jest pusta czy też nie

0

Dzieki za odpowiedz :)

Myślałem może że istnieje jakaś metoda lub zdarzenie, np. coś takiego:
if table1.oef lub if table1.empty
ale nic podobnego nie znalazłem stąd moje pytanie tu na forum.

0
Artur napisał(a)

Chyba jednak najłatwiej jest zrobić to za pomocą SQL-a - robisz zapytanie Select * From Tabela i potem sprawdzasz ile jest rekordów - RecordCount i już wiesz czy jest pusta czy też nie

imo bardzo kiepskie zapytanie, bo dla głupiego sprawdzenia, czy jest w tabeli cokolwiek transferuje wszystkie dane z tabeli, która może być bardzo duża.
Select count(*) From Tabela - to będzie dużo lepsze

0
if Table1.RecordCount = 0 then ShowMessage('pusta tabela');
if Table1.IsEmpty then ShowMessage('pusta tabela');

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1