Sprawdzenie czy tablica jest pusta

0

Jak w VB zapisać kod który sprawdzałby czy dana tablica jest pusta ?
Bo to co zapisałem niestety nie działa

If  dbo.test Is Not Null Then

    MsgBox "Sa zapisane rekordy"
Else
   MsgBox "Baza jest pusta"
End If
        Exit Sub
1
If  DCOunt("*","nazwatabeli")>0 Then
    MsgBox "Sa zapisane rekordy"
Else
   MsgBox "Baza jest pusta"
End If
0
alvin napisał(a):

Jak w VB zapisać kod który sprawdzałby czy dana tablica jest pusta ?
Bo to co zapisałem niestety nie działa

If  dbo.test Is Not Null Then

    MsgBox "Sa zapisane rekordy"
Else
   MsgBox "Baza jest pusta"
End If
        Exit Sub

Niefajnie, że table ktoś na polski to tłumaczy jako tablica. Przyjęło się jako "tabela"
W polskim mówieniu o programowaniu tablica to coś zuuupełnie innego

ps. Słowa o pustej bazie mnie tez rażą. Baza nie jest pusta, ma przynajmniej deklaracje tabel. Mało mnie obchodzi jak to enduserowi napiszesz, ale nie myśl w ten sposób. Tak to było w Clipperze czy w Excellu

0

ZrobieDobrze napisał(a):

Niefajnie, że table ktoś na polski to tłumaczy jako tablica. Przyjęło się jako "tabela"
W polskim mówieniu o programowaniu tablica to coś zuuupełnie innego

ps. Słowa o pustej bazie mnie tez rażą. Baza nie jest pusta, ma przynajmniej deklaracje tabel. Mało mnie obchodzi jak to enduserowi napiszesz, ale nie myśl w ten sposób. Tak to było w Clipperze czy w Excellu

Przepraszam że poczułeś/aś się urażony/a i oczywiście masz racje. Choć przyznam że to nieco ortodoksyjne myślenie
Niemniej postaram się na przyszłość używać jedynej słusznej nomenklatury nazewniczej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1