DBNavigator i ścieżka pliku dbf

Odpowiedz Nowy wątek
2005-05-17 11:31
Mały Janek
0

Witajcie!
Mam dwa takie małe pytanka:

  1. Czy da się komponent dbnavigator zastąpić np. speedbuttonami? Każdy przycisk dbnavigatora to byłby osobny speedbutton. Czy jest taka możliwość i jak napisać procedurę do obsługi osobnego klawisza?

  2. Zainstalowałem bazę i woła mi przy uruchamianiu, że nie może otworzyć pliku baza.dbf z podanej ścieżki (którą podałem w źródle wcześniej). Wiem, że można utworzyć folder i wrzucić plik do niego, ale mam pytanie czy nie można jakoś inaczej zmienić ścieżki do tego pliku nie mając kompilatora? Np. chcę aby otwierało mi plik dbf umieszczony w folderze gdzie znajduje się też plik wykonywalny programu i niezależnie do jakiej ścieżki zainstaluję program.

Bazę robię na dBase, ttable, datasource.
Za wszelkie wskazówki lub odpowiedzi wielkie dzięki.

P.S. Czy wie ktoś jaki jest opdowiednik CHAR'a (w dbase) w tabeli Paradox?

Pozostało 580 znaków

2005-05-17 12:34
Mały J.
0

OK doszedłem jak zrobić to, o co pytałem w pytaniu 1. Może się komuś przyda:

Kody odpowiadające kolejnym (od lewej) przyciskom w DBNAVIGATOR.

Table1.First; //pierwszy rekord
Tabel1.Prior; //poprzedni
Table1.Next; //następny
Table1.Last; //ostatni rekord
Table1.Insert; //dodaj
Table1.Delete; //usuń
Table1.Edit; //edytuj
Table1.Post; //zapis
Tabel1.Cancel; //kasuj
Table1.Refresh; //odśwież

A jak z tym drugim pytaniem? Nie wiem :(

Pozostało 580 znaków

2005-06-05 15:07
0

Odnośnie drugiego punktu tam gdzie otwierasz bazę zrób tak:

    Table1.DatabaseName:= ExtractFilePath(ParamStr(0));
    Table1.Open;

Ustawia żródło bazy danych na katalog w którym jest program wykonywalny.

Pozdr. ;)

Pozostało 580 znaków

2005-07-20 16:23
Autorek
0

Odnośnie drugiego punktu tam gdzie otwierasz bazę zrób tak:

Table1.DatabaseName:= ExtractFilePath(ParamStr(0));
Table1.Open;

Ustawia żródło bazy danych na katalog w którym jest program wykonywalny.

No dobra, ale jaką ścieżkę podać w oknie Properties? Bo mi wyskakuje błąd przy kompilacji że nie może odnaleźć pliku dbf.

Mam jeszcze kilka pytań:
Mam cholerny problem, z którym poradzić sobie nie mogę.
Stosuję taki kodzik, aby wszystkie komórki z pewnej kolumny DBGrid
zapisywał mi w Combobox:

Combobox2.Items.Add(Table1.FieldByName('NrKarty').AsString);

Wszystko pięknie, gdy kliknę na przycisk, aby dopisał no i w Comboboxie jest wypisane tak:
001
002
itd.

Ale, gdy powyższy kod wrzucę do OnCreate Formy to w Comboboxie wypisuje tylko pierwszy rekord czyli ten 001, a 002 już nie :( I tak się dzieje gdy odpalę program. Wypisuje tylko ten rekord bo akurat tam jest zaznaczony wiersz tym trójkącikiem czarnym z boku. Dopiero jak zaznaczę drugi rekord (002) i kliknę na przycisk to dopisuje do Comboboxa 001 i 002.
PYTANIE 1.
Jak zrobić aby przy Oncreate wypisywało w Comboboxie wszystko rekordy z danej kolumny? (Tamten kod działa po przycisku ale w OnCreate nie działa mi :()

PYTANIE 2
Jak pobrać jakiś rekord w ostatnim zapisanym wierszu w tabeli (ten najniżej).

PYTANIE 3

Jak zrobić na False i na True opcję w Dbgridzie np. dgRowSelect, ale uwaga KODOWO, nie w oknie Properties?

PYTANIE 4
Ja przypisać dane jednej tabeli DB do drugiej?

Z góry dzięki za wskazówki lub odpowiedzi. :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0