DBNavigator

0

W komponencie DBNavigator jest kilka przyciskow zwiazanych z obsluga bazy danych, jest tam m.in. przycisk nbInsert --- czy ktoś wie jaki kod kryje się pod tym przyciskiem?? bo chciałbym zrobić własny przycisk który miałby robić dokładnie to samo.

0

Ja bym zrobił to na zasadzie zapytań języka SQL - w zależności jakiego systemu baz danych używasz to składnia zapytania moze być troche inna ale ogólnie to jest coś takiego do przycisku napisałbym taka procedurkę

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
      Query1.Close;            //musisz najpierw zamknąć komponent Query
      Query1.SQL.Clear;     //następnie wyczyścić jego zapytanie SQL
      Query1.SQL.Add('INSERT INTO Tabela (Atrybut1, Atrybut2, Atrybut3) VALUES ("Wartosc dla atrybut1", "Wartosc dla atrybut2", "Wartosc dla atrybut3");'); //buduj zapytanie - tu musisz troche poczytać o języku SQL - bo nie chce mi sie omawiać składni instrukcji INSERT
      Query1.ExecSQL;     //wykonaj zapytanie
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1