[delphi]cos chyba duza roznica z TP

0

Tak oto ja programista amator 'samłuk' zawsze sobie sortowałem w TurboPascalu tablicę tak:

for i:=1 to 30 do
for j:=i+1 to 30 do
   if z[i]>z[j] then
     begin
     z[0]:=z[j];z[j]:=z[i];z[i]:=z[0];
     i:=1;j:=i+1;
     end;

i jako, że mi to odpowiadało (nie wiem czy ten sposób macie jakoś nazwany 'ort!' czy inny -> nie wiem bo nigdy nie czytalem :)) to jak to robie chcialem tak zrobic w delphi rowniez, ale oczywiscie ZONK, delphi nie pozwala wplynac na 'i' oraz 'j' gdy kreca sie w tablicy :|
Może coś można z tym zrobić ?
'i' i 'j' są zadeklarowane lokalnie :)

0

to skorzystaj z pętli while albo do..while jak wolisz (lepiej z tej pierwszej)

0

nie możesz zmieniać wartości zmiennych w trakcie działania pętli. Pętla automatycznie je zwiększa o 1 po każdym jej przejściu. Wydaje mi się że w pascalu ten kod tez się nie skompiluje.

0
endrique napisał(a)

Wydaje mi się że w pascalu ten kod tez się nie skompiluje.

Mylisz się ...

wiem ze jest cos jak while ale ja wlasnie po to pisze by sie dowiedziec czy mozna to zrobic w petli for inaczej deklarujac albo cos takiego jesli sie nie da to nie i <ort>urzyje </ort>whila ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1