Odwołanie się do submenu z poziomu źródła

0

Witam!
Męczę się z procedurą odwołania się do submenu w Menu głównym.

[Ligi]
|--> [I Liga] ---> [Drużyny]

Nie wiem jak się odwołać do submenu Drużyny :(
Walcze z tym pół dnia i cały czas mi jakieś pierdoły wychodzą.
Jak napisać poprawnie procedurę? Dzięki!!

0

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi np. o to:

MainMenu1.Items[0].Items[0].Caption;
0

Albo inaczej:) Właśnie na to wpadłem. Każdy item ma z tyłu "1", zatem można go wywołać od razu np.

Druzyna1.Enable:=true;

papa i dzięki :)

0

Niekoniecznie - możesz nadać inną nazwę :P Ale odwołanie przez nazwę jest dobre. Chyba, że podmenu tworzysz dynamicznie - wtedy przydatne może być rozwiązanie Buli.

0

Podmenu nie tworzę dynamicznie, ale pojawił się jeden problem, którego opiszę jutro rano. Chodzi o warunek if then else, który ma zawierać ową nazwę podmenu i speedbutton, który z widoku dla zwykłego programisty Delphi jest on na Enabled:=false; A tak naprawdę do tego przyczynia się procedura:

rocedure TForm1.WebBrowser1CommandStateChange(Sender: TObject;
  Command: Integer; Enable: WordBool);
begin
case Command of
    CSC_NAVIGATEBACK: SpeedButton5.Enabled := Enable;
    CSC_NAVIGATEFORWARD: SpeedButton6.Enabled := Enable;
  CSC_UPDATECOMMANDS: SpeedButton3.Enabled := Enable;
  end;
end;

Procedura ta sprawia blokowanie klawiszy WSTECZ lub PRZÓD w mojej przeglądarce opartej na Webbrowserze. Blokada ta wygląda tak jakby speedbutton5 i 6 były wyłączone (enabled:=false;), zatem napisałem warunek taki.

if wyłączony przycisk WSTECZ then wyłącz submenu Druzyny1 else włącz Druzyny1; Tak samo zrobiłem z przyciskiem PRZÓD.
Okazało się, że tak nie może być warunek napisany i nie działa.

W warunku musi być zawarty kod którego wyżej napisałem, czyli:

 if CSC_NAVIGATEBACK: SpeedButton5.Enabled := Enable
 then wstecz1.Enabled:=false else wstecz1.Enabled:=true;

No, ale taki warunek też jest zły i się nie kompiluje dając błąd:
[Error] Unit1.pas(614): Type of expression must be BOOLEAN

Jak taki warunek napisać?

0
if Command = CSS_NAVIGATEBACK then
   begin
   SpeedButton5.Enable;
   Wstecz1.Disable;
   end else Wstecz1.Enable;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1