Odwołanie się do tablicy wielowymiarowej

0

Cześć.
Potrzebuję Odwołać się do tablicy wielowymiarowej w pętli tak by losowana liczba przypisywała się do zmiennej "kasa" tablicy trójwymiarowej a konkretnie do trzeciego wymiaru ale nie wiem jak to się robi.IMG_20220403_111434.pngIMG_20220403_110116.png

0

A powiedz DLACZEGO liga to tablica wielowymiarowa? Dla mnie to zdecydowanie jednowymiarowa.
(Wiem dlaczego: słabośc projektu, brakuje jakiś fajnych typów)

1

liga[i, j, aa].kasa := random(100);

1
matej47 napisał(a):

Potrzebuję Odwołać się do tablicy wielowymiarowej w pętli tak by losowana liczba przypisywała się do zmiennej "kasa" tablicy trójwymiarowej a konkretnie do trzeciego wymiaru ale nie wiem jak to się robi.

To się dokumentację języka czyta, nie posty na forum zakłada. Nieistotne ile masz wymiarów, a także czy tablica jest statycznego rozmiaru czy dynamicznego (de facto wtedy to nie jest tablica wielowymiarowa, a tablica tablic), zawsze podaje się indeksy w nawiasach []oddzielone przecinkami — ile wymiarów tyle indeksów.

I na litość boską zainstaluj Lazarusa, zamiast tracić czas na ten badziwny, konsolowy syf. Lata dziewięćdziesiąte już jakiś czas temu minęły, więc korzystaj z najlepszego obecnie oprogramowania, które pozwala wygodnie pracować, nie wypalając oczu tym niebieskim tłem.

0

Pierwszy wymiar to reprezentacje, druga to liga a trzecia to kluby. — matej47 dziś, 12:24

Potrzebujesz array z dobrze zrobionych typów (czy zawierających wewnątrz tablice - być może), a nie wielowymiarowe.

A nawet gdyby wielowymairowe, nie wiem, czy dobrze pamiętam Pascala, ale czy tablice nie moga być indeksowane konkretnymi typami ???
Czym inny jest numer drużyny w tabeli (alfabetycznie czy wg wyników to drugie pytanie), czym innym kolejka meczów, czym innym tzreci wymiar którego nie rozumiem, a w niedzielne popołudnie nie chce się męczyć.

Zły projekt struktur danych jeszcze wielokrotnie cię kopnie w d... przed finiszem projektu

0
ZrobieDobrze napisał(a):

A nawet gdyby wielowymairowe, nie wiem, czy dobrze pamiętam Pascala, ale czy tablice nie moga być indeksowane konkretnymi typami ???

Pascal — w odróżnieniu od innych języków — daje dowolność w tej kwestii. Możliwe jest indeksowanie dowolnym typem policzalnym, a więc głównie liczbami całkowitymi (łącznie z ujemnymi, więc nie tylko naturalnymi), znakami, wartościami logicznymi, enumami itd.

Zły projekt struktur danych jeszcze wielokrotnie cię kopnie w d... przed finiszem projektu

Po co się bawić z macierzami i strukturami, skoro są listy i obiekty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1