Case of - wybór RadioButtona

0

Chciałbym aby przy zaznaczeniu jakiegoś radiobuttona była wykonywana jakaś instrukcja. Jak to zrobić z CASE ?

0
Dibo84 napisał(a)

Chciałbym aby przy zaznaczeniu jakiegoś radiobuttona była wykonywana jakaś instrukcja. Jak to zrobić z CASE ?

  1. Możesz użyć do tego (będzie łatwiej) komponentu RadioGroup i wtedy:
case RadioGroup1.Itemindex of
0:...
1:...
end;
  1. Jeśli koniecznie chcesz RadioButton czystego to:
    zadeklaruj zmienną globalną np. ktory:Integer;
    w procedurze OnClick RadioButton1 wpisz
if Radiobutton1.Checked then ktory:=1;

w procedurze OnClick RadioButton2 wpisz

if Radiobutton2.Checked then ktory:=2;

itd.

i do każdego procedurke w ktorej będzie:

case ktory of
1:...
end;
  1. TO PO CO W OGÓLE CASE??
    przecież można w procedurze OnClick RadioButton1:
if Radiobutton1.Checked then
...
0

case RadioButton.Checed of
true : showmessage('to prawda');
false : showmessage('klamiesz!');
end;

  1. TO PO CO W OGÓLE CASE??

czasem ladnie to wyglada w case, jak zbyt wiele zagniezdzonych ifow w programie jest

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1