[Delphi] Odtwarzanie dźwięku w grach

0

Piszę grę w OpenGL i potrzebuje jakiegoś w miare łatwego (również w miare profesionalnego) sposobu na odtwarzanie dźwięków.
Będę to dźwięki efektów i muzyka lecąca w tle (efekty - wav lub mp3, muzyka - midi). Może to być biblioteka, ale jest jeden warunek - musi być darmowa (więc FMOD i BASS odpada), no i w miarę dobra.
Jeśli ktoś ma, to prosiłbym o jakieś linki ze sposobem wykorzystania.

0

Mam nadzieję, że w końcu ktoś mi odpowie...
ps: próbowałem OpenAL ale już wiem, że odpada :( (brak midi)
ps2: najlepiej jeśli by to było podobne do OpenAL tylko z obsługą mp3 i midi :)

0

A może windows API??

BOOL PlaySound(

LPCSTR pszSound,	
HMODULE hmod,	
DWORD fdwSound	

);

Przykład

PlaySound('dzwiek.wav', 0, SND_ASYNC or SND_FILENAME);

pozdrawiam!

P.S dodaj MMsystem do listy modułów uses

0

Wolałbym jakąś lepszą bibliotekę ale jeśli nie będzie innych propozycji to będę używał mmsystem

0

Może Bass ?

0

Proponuje OpenAL :D
Dobrze wspolpracuje z OpenGL ;P

0
Bla napisał(a)

Może Bass ?

Bass nie jest darmowy. Poszukuje czegoś bezpłatnego...

0
Pawell napisał(a)

Bass nie jest darmowy. Poszukuje czegoś bezpłatnego...

8-0 Co ty pleciesz, Bass jest darmowy! i na dodatek w np. tej paczce jest jeszcze do niego demko - http://www.torry.net/vcl/mmedia/audio/tbassplayer181.zip

0

Ja do odtwarzania muzyki używam komponentu TMediaPlayer, jednak mam z nim spory problem. Gdy chcę zatrzymać odtwarznie procedurami Pause lub Stop cały program się wiesza :/ What's up?

0
Bla napisał(a)

8-0 Co ty pleciesz, Bass jest darmowy! i na dodatek w np. tej paczce jest jeszcze do niego demko - http://www.torry.net/vcl/mmedia/audio/tbassplayer181.zip

http://un4seen.com/ napisał(a)

The BASS library is free for non-money making use - if you are not charging for the software (and it has no other commercial purpose, eg. advertising), then you can use BASS in it for free. If you're intending to sell your software, you'll require one of the following licenses...
purchase Shareware license: ?100
The "shareware" license allows the usage of BASS in an unlimited number of your shareware products. If you're an individual making and selling your own software, this is the license for you.
purchase Single Commercial license: ?850
The "single commercial" license allows the usage of BASS in a single commercial product.
purchase Unlimited Commercial license: ?2250
The "unlimited commercial" license allows the usage of BASS in an unlimited number of your commercial products. This license applies to a single site.

Widocznie to ma być jakieś komercyjne zastosowanie.

0

to nie będzie komercyjne zastosowanie ale wolę korzystać z wolnego (nie chodzi oczywiście o wydajność ;P ) oprogramowania.

EDIT: coś czuję, że nic się nie znajdzie

0

Pawell : BASS i FMOD sa bardzo dobre, bo profesjonalne a stosunkowo proste. Polecam. Jesli zas wolisz sie troche pomeczyc, to polecam OpenAL :)

0
Pawell napisał(a)

to nie będzie komercyjne zastosowanie

Więc BASS jest moim zdaniem bardzo dobrym wyjściem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1