Funkcja i zwolnienie bitmapy

0

Witam
Mam funkcję która zwraca TBitmap, ale jeżeli wywołuje ją kilka razy to tak jakby się nie "odświeżała". Można coś na to zaradzić? Można zwolnić tą bitmapę po Result?
(Bo o ile wiem to podczas kończenia funkcji zwalnia się tylko nagłówek 4bajty - to prawda?)

dzięki

0

skąd ktoś ma to wiedzieć, skoro nie wie co to za funkcja ?

0
snw napisał(a)

skąd ktoś ma to wiedzieć, skoro nie wie co to za funkcja ?

funkcja to funkcja! to nie jest ważne jaka! chodzi o to że zwraca TBitmap i tutaj jest problem!

Moje pytanie: jak można utowrzyć prostą funkcję, która by zwracała TBitmap?

0
Adaś napisał(a)

Witam
Można zwolnić tą bitmapę po Result?

Można, tylko to jest bez sensu.

Adaś napisał(a)

Witam
Moje pytanie: jak można utowrzyć prostą funkcję, która by zwracała TBitmap?

function ZwrocTBitMap(parametry):TBitMap;
begin
// ciało
end;
0

Najlepiej nie zwracać tego typu, tylko zrobić tak:

function CoSTam(var Bitmap: TBitmap): Boolean;
0
Deti napisał(a)

Najlepiej nie zwracać tego typu, tylko zrobić tak:

function CoSTam(var Bitmap: TBitmap): Boolean;

Dokładnie, już wpadłem przedtem na to!
Deti [browar] [browar] [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1