Zmienianie właściwości formy innego programu

0

Witam :) Jak zmienić właściwość formatki w innym programie ?? Podejrzewam że chodzi tu o wysłanie odpowiedniego komunikatu. Ten post to nawiązanie do innego ktory byl tu niedawno i dotyczyl efektu AlphaBlend - otoz wszystko byloby ok gdyby nie to ze wszystkie formatki maja AlphaBlend ustawiony na False i zmiana wartości AlphaBlendValue i tak nic nie daje :(

0

nawiazujac do wczorajszego alphablend

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Madotate&btnG=Szukaj&lr=

wiem ze to nie to o co nam chodzilo ale warto zobaczyc skoro jestesmy przy temacie

a tak na marginesie to skoro bylo takie zainteresowanie tematem to dlaczego zostal przeniesiony do kosza ?

0

W Delphi jest funkcja która podaje ci uchwyt formatki (np jeśli znasz napis na guziku innego programu,to możesz pobrać uchwyt) i mając takowy uchwyt możesz robić wieeeelllle rzeczy z formatką.

0
greenmag napisał(a)

(...)a tak na marginesie to skoro bylo takie zainteresowanie tematem to dlaczego zostal przeniesiony do kosza ?
Bo pytałeś o coś bardzo prostego, przynajmniej łatwego do odszukania na google :>

0
Qyon napisał(a)
greenmag napisał(a)

(...)a tak na marginesie to skoro bylo takie zainteresowanie tematem to dlaczego zostal przeniesiony do kosza ?
Bo pytałeś o coś bardzo prostego, przynajmniej łatwego do odszukania na google :>

to skoro twoim zdaniem jest to bardzo proste a do tego ostatnio pochwaliles sie screenem [green] to bardzo bym cie prosil : czy moglbys przeslac mi ten kodzik ktory napisales ? ( napisales cos bo pochwaliles sie screenem )

0

Post poleciał do kosza za idiotyczny temat - nawet pisze : http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=69756

A jeśli chodzi o sterowanie innymi oknami to trzeba zaznajomić się z funkcjami: MoveWindow() - zmiana rozmiarów i przenoszenie, SetWindowPos() - samo położenie okna, SetWindowText() - zmiana tytułu okna, itd itd.

A co do AlphaBlend: jakbyś zajrzał do MSDN to byś wyczytał, że okno musi posiadać flagę WS_EX_LAYERED aby można było wpoić AlphaBlend - a zatem trzeba najpierw to ustawić - funkcja SetWindowLong(), a później SetLayeredWindowAttributes(). Wszystko jest w MSDN.

0
wacek napisał(a)

W Delphi jest funkcja która podaje ci uchwyt formatki (np jeśli znasz napis na guziku innego programu,to możesz pobrać uchwyt) i mając takowy uchwyt możesz robić wieeeelllle rzeczy z formatką.

Funkcją tą jest FindWindow i FindWindowEx ...wiem co to jest uchwyt ale dzieki i tak :] [soczek]

Wielkie dzieki Deti [browar] - jakby co to bede jeszcze pytal ;) :P

0

tutaj się bardziej przyda GetForegroundWindow

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1