Czy zmienna jest numeryczna?

0

Hejka chłopaki i dziewczyny :)
Mam bardzo prosty problem. Szukałam na forum ale nie moge tego znaleźć. :(
Jaka jest funckja co sprawdza czy wartość wpisana do Edit1.Text jest numeryczna.
Bo chcę zrobić, że jak ktoś wpisze tam literkę to ma się pokazać okienko, że błąd.
Wiem jak to zrobić w Vb.Net, ale w Delphi mi nie działa. Pomóżcie proszę :)

0
try
StrToFloat(edit1.text);
except showmessage('Błąd');
end;

Jeśli mają być tylko liczby całkowite to StrToInt

0

albo

if not TryStrToInt(Edit1.Text, liczba) then ShowMessage('Nie liczba !');
0
Adamo napisał(a)
TryStrToInt(Edit1.Text, liczba)

U mnie tego nie ma :( :)

0

To sprawdź opis procedury Val. Albo tak jak napisałeś w 2. poście - przechwytuj wyjątki podczas konwersji. A TryStrToInt() to bodajże moduł SysUtils. Na pewno jest w wersji >= 6.

0

zrobiłam tym pierwszym sposobem. działa. slicznie dziękuje :)
Pewnie Was jeszcze pomęczę dziś w nocy bo ja mało kumanta w te sprawy
Dziękuję ślicznie Robaczki :*

0
brodny napisał(a)

Na pewno jest w wersji >= 6.

Mam piątke :)

0

Aaa masz problem... Przecież możesz łatwo napisać ;P

function TryStrToInt(const S: string): Boolean;
begin
  Result := True;
  try
    StrToInt(S);
  except
    on E: EConvertError do
      Result := False;
  end;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1