Zabezpieczanie programu...(nr.seryjny grafiki)

Odpowiedz Nowy wątek
2005-03-19 18:30
0

Chce napisać program który mam zamiar potem rozprowadzać. I nasunęło mi się takie pytanie: Jak go zabezpieczyć żeby ktoś po kupieniu go nie rozdawał kolegom. Więc, musze znaleźć numer który znajdę w każdym kompie i będzie małe prawdopodobieństwo żeby ten numer sie powtórzył na innym kompie. Najlepszym numerkiem błby według mnie nr. seryjny karty graficznej. Na podstawie tego numeru generowałbym inny który by wyświetlił program, klient podałby mi ten numer a ja na swoim generatorze podałbym klientowi numer rejstracyjny programu. Tylko główne pytanie: jak wyciągnąć nr seryjny grafiki??Może macie inne dobre sposoby na zabezpieczenie programu proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniemi. Najchętniej oczekuje instrukcjii do delphi/pascal lub ew. wstawka w asm
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi!!


Pozostało 580 znaków

2005-03-19 18:35
0

Zadje mi się ze i tak Crackerzy by takie zabezpieczenie złamali, ja się na tym nie znam ale Keygena by napisali albo coś w tym stylu. Było już parę razy na forum o zabezpieczeniach programu :)

Pozostało 580 znaków

2005-03-20 14:28
0

Niech rozdaja, ale niech wymaga plyty i plyta bedize tak zabezpieczona jak pisalem w innym poscie, wiec bedzie chodzic max. na 1 stanowisku jednoczesnie.
http://4programmers.net/Forum/200793

//Adamek: Czyli albo moje rozwiazanie albo odcisk palca oraz skanowanie teczowki oka :)...

Pozostało 580 znaków

2005-03-21 08:26
0

Jeżeli tego numeru nie będziesz używał w programie jako danych a tylko sprawdzał czy jest poprawny, to napisanie cracka nie potrwa długo. Szkoda wtedy zachodu - lepiej zaimplementować jakąś fajną funkcję w program w tym czasie :]


Pozostało 580 znaków

2005-03-22 10:18
0

wojtekkk a co jeżeli ktoś sobie zmieni kartę grafiki, postawi nowy system i będzie chciał na nowo zainstalować Twój program??

Pozostało 580 znaków

2005-03-22 20:07
0

Ja bym pobral serial procka... najmniejsze chyba prawdopodobienstwo ze ktos sie wymieni albo cos :D i zreszta tak malo osob w ogóle chce grzebac w tej czesci :D

A co do bezpieczenstwa seriala... to dobrze by bylo jakos PORZADNIE zaszyfrowac...
Zrobic sprawdzanie sumy kontrolnej na wypadek zmiany danych... kombinowac i jeszcze raz kombinowac... zreszta cracker jak zna ASM'a to moze zlamac prawieze wszystko... najwiekszym bledem (i najlatwiejsza sytuacja dla crackera) jest miejsce, w ktorym wartosci sa porownywane....

Pozostało 580 znaków

2005-03-22 23:11
0

Zacząłem sie dokładniej zastanawiać i stwierdziłem że wyciągne ID płyty głónej - najmniejsze prawdopodobieństwo że ktoś ją wymieni... chociaż największe prawdopodobieństwo pozostaje przy stacjii dyskietek 3,5'' :D Może ktoś wie jak wyciągnąć jakiś numerek ze stacji dyskietek.. jesli takowy istnieje :D Dzięki za odpowiedzi no i czekam na następne! :) Pa!


Pozostało 580 znaków

2005-03-22 23:52
0

Zacząłem sie dokładniej zastanawiać i stwierdziłem że wyciągne ID płyty głónej - najmniejsze prawdopodobieństwo że ktoś ją wymieni... chociaż największe prawdopodobieństwo pozostaje przy stacjii dyskietek 3,5''

jeszcze mniejsze prawdopodobienstwo jesli wymieni plyte gl. i stacje dyskietek :P (a juz w ogole super by bylo dodac gratis do programu czytnik linii papilarnych ;-))
pobieraj numery z kilku urzadzen z ktorego powstanie kod kilkuczesciowy, program bedzie dzialal tylko wtedy gdy ktoras z czesci bedzie pasowala do wzroca czyli np adres MAC, nr seryjny dysku, stacji dyskietek oraz np predkosc procka :)</quote>

Pozostało 580 znaków

2005-03-23 08:15
0

Ja nie mam stacji dyskietek, uzywam plyt cd-rw..

Pozostało 580 znaków

2005-05-15 13:46
ZnAl
0

ja tez robie zabezpieczenie przed kopiowaniem i wiem ze jak ktos bedzie chcial to zcrackuje
ale jak zczytac jakis unikatowy niezmienny numer np. serial kosci pamieci tak jak to robi everest
wiadomo lepiej by bylo nr mobo czy proca ale wystarczy mi cokolwiek pod warunkiem ze nie bedzie sie powtarzac na innych kompach i nie bedzie sie zmieniac na jednym
czyli odpada np. serial partycji podawany przez GetVolumeInformation poniewaz moze sie zmienic przy formacie oraz nry MAC ze wzgledu na mozliwosc latwej zmiany

Pozostało 580 znaków

2005-05-15 14:04
i jeszcze raz
0

[wstyd] sorka ale trafilem tu z googli i nie zauwazylem ze to dzial delphi/pascal a ja jestem dopiero na etapie vb i potrzebuje czegos w VB wlasnie ew jakas funkcje api
znalazem jak dotad takie cos
http://www.swissdelphicenter.[...]ent.php?id=57&detail=1345
oraz
http://4programmers.net/Forum/40929?h=seryjny#40929
ale wszycho w delphi :(
wiec co zrobic aby mozna bylo uzyskac w VB te nry
z gory thx

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0