Zmiana Adresu fizycznego sieciowki

0

Jak zmienic adres fizyczny sieciowki za pomoca delphi. Mozna to zrobic dodajac wpis do rejestru ale to zadziala po ponownym uruchomieniu komputera lub systemowym odlaczeniu i ponownym podłączeniu sieciowki. Jak mozna programowo zrobic takiego szybkiego restarta sieciowki. Czy istnieje moze jakis inny sposob?

0

Na stronie realteka (intela chyba też) masz program do zmiany adresu mac karty. Jak znajdziesz do niego kod źródłowy (w co wątpie) to tylko go przerobić na Object Pascala

Nie ma w windowsie żadnych funkcji do zmiany adresu fizycznego karty, gdyż zależy to indywidualnie od producenta karty, w jaki sposób zmienia się adres (przecież wcale nie musi udostępniać programu do zmiany adresu!). To jest właśnie główna zaleta :)

0

Cześć

Adres karty Realteka można zmienić robiąc wpis do rejestru:

   
   reg.RootKey:=HKEY_LOCAL_MACHINE;
   reg.OpenKey('System\CurrentControlSet\Services\Class\Net\0004',false);
   reg.WriteString('NetworkAddress',adresMAC);
   reg.CloseKey;
   reg.OpenKey('System\CurrentControlSet\Services\Class\Net\0004 \Ndi\Params\NetworkAddress',false);
   reg.WriteString('',adresMAC);
   reg.CloseKey;

Oczywiście adres podajemy bez żadnych znaków oddzielających (same cyfry)
Sprawdzałem działa pod 98 i XP - tyle tylko że pod 98 trzeba potem zrobić reset
Ciekaw jestem czy dla innych typów kart też można znaleźć odpowiedni klucz.

0

Zmienia mi adres tylko ze pod xp tez trzeba zrobic restart lub wylaczyc na chwile polaczenie sieciowe. Problem jest w tym jak to zrobic zeby nie robic restarta recznie (kompa lub polaczenia sieciowego).

0
Cool_Programming napisał(a)

Nie ma w windowsie żadnych funkcji do zmiany adresu fizycznego karty

Jesteś pewien? To jak robi to sam Windows?

W Win 2000 można to zrobić jakoś tak(dokładnie nie pamiętam)
Panel sterowania -> Sieć, Właściwości karty -> Zaawansowane
I tam jest coś takiego jak Adres Fizyczny. Mozna to zmienic.

0

tak, ale zamiana adresu jest we właściwościach sterownika, dlatego nie jest możliwa dla dowolnej karty. i nie będzie gotowej funkcji do zmiany adresu, bo to wszystko jest zależne od sterownika. więc - raczej zapomnij.

0

nie chodzilo mi zeby zrobic uniwersalny skrypt pod wszystkie sieciowki. Chce ulatwic sobie sprawe bo czesto musze zmieniac mac-a wiec dzialam obecnie na wpisie do rejestru i zrestartowniu polaczenia sieciowego mniej czasu zajmuje nic reczna zmiana adresu we wlasciwosciach sieciowki. jezeli ktos znajdzie jakis sposob by dzialao to jeszcze szybciej to niech to opisze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1