Szukanie w bazie Paradox ......

0

Wiatm
Przeczytałem wszyskie posty na tym forum odnośnie filtrowania baz ni nic konkretnego nie zanlazłem.
Mam baze zrobioną w Paradox i chciałbym przeszukiwać kolumny. Używam takiego kodu ale on jest nie wystarczający:Sony S350

begin
Table1.Filter:='NAZWISKO='+QuotedStr(Edit1.Text+'*');
Table1.Filtered:= True;
end;

ale to mnie niesatysfakcjonuje bo w bazie mam 5000 rekordów i nie jestem w stanie spamiętać wszystkich nazw np. Sony S350 (muszę wpisywać kolejno s o n y s 3 5 0 żeby dojść do tego rekordu, przy krótkich nazwach nie ma takiego problemu ale przy długich już jest) a chciałbym aby po wpisaniu o50 wyżucił mi wystkie rekordy z literą o w środku i 50 w numerze.

Co muszę zrobić

0

Proponuje komponent TQuery i zapytanie SQL

SELECT pole1, pole2 FROM tabela1 WHERE pole1 LIKE '%o%50%';

Tylko nie wiem czy zestaw BDE + tabele Paradox obsłuży LIKE '%o%50%' (czy tam LIKE 'o50*' - w paradoxie chyba są gwiazdki)?

Jakby nie zadziałało
WHERE pole1 LIKE '%o%50%'

to może spróbuj:
WHERE pole1 LIKE '%o%' AND pole1 LIKE '%50%';

0

A jak nie to MySQL i wtedy problemu: brak :)

0
darek963 napisał(a)

Proponuje komponent TQuery i zapytanie SQL

SELECT pole1, pole2 FROM tabela1 WHERE pole1 LIKE '%o%50%';

Tylko nie wiem czy zestaw BDE + tabele Paradox obsłuży LIKE '%o%50%' (czy tam LIKE 'o50*' - w paradoxie chyba są gwiazdki)?

No ok ale nie mam pojęcia gdzie to wpisać bo z SQL jestem zielony
Proszę o pozycje jak mam to zrobić
DZIĘKI

0
???dziela??? napisał(a)

z SQL jestem zielony

Absolutne podstawy musisz poznać, ale można ich się nauczyć w kilka minut.

???dziela??? napisał(a)

Proszę o pozycje jak mam to zrobić
DZIĘKI

Połóż na formę TQuery i powiąż go z TDataSurouce tak samo jak TTable (i dalej z komponentami prezentacji danych).

Query1.Database = 'Alias twojej bazy';
Query1.SQL.Clear;
Query1.SQL.Add('Tu wstaw zapytanie SQL');
Query1.Open;

...i gotowe :)

0

Połóż na formę TQuery i powiąż go z TDataSurouce tak samo jak TTable (i dalej z komponentami prezentacji danych).

Query1.Database = 'Alias twojej bazy';
Query1.SQL.Clear;
Query1.SQL.Add('Tu wstaw zapytanie SQL');
Query1.Open;

...i gotowe :)

Wiem wszystko ładni, pięknie ale i tak wywala jakieś błędy
Zaczniemy od początku
Na formularzu mam:

  • TDBGrid1
    -TTable1
    -TDataSource
    -TQuery1
    -Tedit1
    -TButton1

No i ... mam plik bazy BAZA.db (PARADOX) a wniej załóżmy 2 kolumny NAZWA i MARKA
Tabele ładuje przez polecenie:

Table1.Open;

Powiązałem TDataSource z TDBGrid i wszyskie rekordy są wyświetlane

Chciałbym aby po wpisaniu w TEdit1 %3% wyświetlił wszystkie rekordy z frazą 3

Tak na marginesie to te zapytania SQL mi nie chodzą i nie wiem co robie źle

Proszę o pomoc; bardzo mi na tym zależy :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1