richedit zmienia mi font po literce ń

Odpowiedz Nowy wątek
scrab
2004-12-09 09:14
scrab
0

kiedy porgramowo chce wpisac do richedita zawartos np.edita czyli

richedit1.seltext:=edit1.text i jesli w tym edicie wystapi literka ń to richedit zmienia font na inny, mial ktos taki problem? jak go ominac ? pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2004-12-09 13:17

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Spróbuj wczesniej skopiować atrybuty zaznaczonego tekstu, a później po zamianie tekstu je przywrócić.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2004-12-09 17:56

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Jeśli tekst w RichEdit nie musi być formatowany (kolory, style) - ustaw właściwość PlainText na True, a czcionke RichEdit obsługującą polskie znaczki [ upewnij się, że takowa jest ustawiona].


Pozostało 580 znaków

2004-12-09 19:13
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

Lokalizacja: Poznań

0

Ten sam motyw co w podglądzie plików w WinRARze - tam też 'ń' zmienia czcionkę :/


Pozostało 580 znaków

faber
2004-12-16 17:23
faber
0

Mam ten sam problem, importuje z bazy i w RichEdit zamienia, po zapisie tego do pliku w wordpadzie też zamienia ;(

OK niby znalazłem rozwiązanie EM_SETLANGOPTIONS, tu:http://pancake.sggw.waw.pl/~hador/Masm32/Pl/pages/33.htm
tylko jak to zmienić w delphi ?

OKI sory za rozpisywanie się ale to jest rozwiązanie:
SendMessage(Report.Handle, EM_SETLANGOPTIONS, 0, 0);
gdzie Report to RichEdit na formatce

:)

Pozostało 580 znaków

scrab
2004-12-17 20:58
scrab
0

Dziekuje dziala:)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0