Problem z pokazywaniem wieloznakowych ułamków

0

Pisze program przeliczający jednostki (między innymi miary) i natrafiłem na problem, mianowicie, kiedy chce przeliczyć 1mm na km to wynikiem jest: '1E-6'. Czy jest sposób na wyświetlenie całego ułamka??

0

To jest chyba w pascalu bo w delphi takiego czegośc nie zaobserwowałem;
w pascalu np:

Write('Wartosc: ',Zmienna:2:6);
0

Jak najbardzej, a temat ten był często wałkowany .. - możesz użyć rozmaitych funkcji, np Format Float ..

0

W ten sposób zamieniam mm na km:

 tym:=pr / 1000000;

gdzie tym to zmienna typu double a pr to zmienna typu Currency. ktoś mi powie ja to zrobić?

0

Człowieku - dostałeś dwie odpowiedzi (moja była nakierowana na Delphi jako, że nie napisałeś o jakim środowisku mowa). Powiedz konkretnie czego nie rozumiesz? [ ale coś czuje, że brak Ci podstaw ].

0

Skoro przy ułamkach jesteśmy, to nie masz może gdzieś (albo nie wiesz, jak może się nazywać) labelek do wyświetlania ułamków zwykłych? Możliwością wyświetlania takich w Memo/RichEdit też bym nie pogardził.

0
tym:=pr/1000000;
Label1.caption:=FormatFloat('0.0000',Tym);
0

Wielki dzięki. A tak przy okazji, wie ktoś jak obliczyć silnię, programowo oczywiście.

0

Wielki dzięki. A tak przy okazji, wie ktoś jak obliczyć silnię, programowo oczywiście.

Chociażby za pomocą pętelki. Pomyśl trochę!!! Ja jakimś cudem sam na to wpadłem.

0

sorki za "popieranie" lenistwa ale nudzi mi sie :)

function Silnia(X:integer):LongInt;
var i:integer;
begin
  result:=0;
  if X>0 then 
  for i:=1 to X do result:=result*i;
end;

A swoją drogą, jak zauważył brodny, to mogłeś to sam wykombinawać [sciana] [sciana]

0

Ruszyłem głową i sam to wymysliłem.

for a:=1 to b do
silnia:=silnia*a;
edit1.Text:=inttostr(silnia);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1