Zapis ListView do pliku...

Odpowiedz Nowy wątek
2004-06-04 20:59
0

Siemka mam problemik, a mianowicie korzystałem z procedurki ze strony http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=729 do zapisu ListView do pliku, ale niewiem dlaczego w zapisanym pliku bylo pełno niepotrzebnych znaków []. Chwile potem znalazłem w Downloadzie 4p komponent ListViewSaver, i tu zaczyna się mój problem, może ktoś wie, jak go obsłużyć ? Niema żadnego dema, nic dzieki czemu mógłbym sie dowiedzieć jak zapisać ListView1 do pliku.txt za pomocą SaveDialog :( Wiem, że mam użyć:

if SaveDialog1.Execute then
tylko co tutaj ?

Bardzo proszę o pomoc, ja się z tym męcze ale jak narazie to kicha :(

Pozostało 580 znaków

2004-06-04 21:18
0

Skorzystaj z strumieni.. po co się tak męczyć skoro są strumienie!


Pozostało 580 znaków

2004-06-04 21:38
0

Hmmm strumieni powiadasz, ja jestem dopiero początkującym programistą i we wszystkich książkach jakie posiadam nic niema o strumieniach, czyba będę musiał jeszcze o tym gdzieś poczytać, ale dzięki za informację :)

Pozostało 580 znaków

2004-06-04 21:57
0

Zerknij w artykuły.


Pozostało 580 znaków

2004-06-04 21:59
0

Rolrain , strumienie to chyba najprostsze klasy a dodatowo bardzo uzyteczne - sam ustalasz co i jak chcesz zapisac a potem zgodnie z tym co sobie ustaliles odczytujesz - jest przy tym read , write i position , naprawde nic trudnego.

Pozostało 580 znaków

2004-06-05 08:49
0

Probowałem trochę się pobawić z tym, ale nadal w pliku.txt z wartościami ListView mam niepotrzebne znaczki [] :( MOże ktoś wie jak to ominąć, albo wie, gdzie jest jakiś Tips jak to zrobić ?

Pozostało 580 znaków

2004-06-05 09:50
0

Zapis:

var
  FileStream : TFileStream;

begin
  if FileExists(ExtractFileDir(Application.ExeName) + '\str.dat') then // jezeli istnieje plik
  FileStream := TFileStream.Create(ExtractFileDir(Application.ExeName) + '\str.dat', fmOpenWrite) else
  FileStream := TFileStream.Create(ExtractFileDir(Application.ExeName) + '\str.dat', fmCreate); //w przeciwnym wypadku stworz plik
  FileStream.WriteComponent(TreeView1); 
  FileStream.Free;
end;

Odczyt:

var
  FileStream : TFileStream;

begin
  if not FileExists(ExtractFileDir(Application.ExeName) + '\str.dat') then Exit; 
  FileStream := TFileStream.Create(ExtractFileDir(Application.ExeName) + '\str.dat', fmOpenRead); //otworz tylko do odczytu
  FileStream.ReadComponent(TreeView1); // odczytaj ustawienia komponentu
  FileStream.Free;
end;

...z pliku str.dat w katalogu z programem


Pozostało 580 znaków

2004-06-05 10:20
0

Właśnie z tego wychodzi to samo co z tego co zrobiłem sam, a mianowicie:
TPF0 TListView ListView1LeftTop Width_Heightâ AnchorsakLeftakTopakRightakBottom ...

Więc dlatego wolałem użyć już zrobionego komponentu, tylo niewiem za nic jak użyć tego ListViewSaver :(

Pozostało 580 znaków

2004-06-05 10:31
0

lol, napisz se cos wlasnego na plikach txt lub sciagnij cos z tad:

http://www.torry.net/pages.php?id=144


Pozostało 580 znaków

2004-06-05 10:41
0

TSaveListView v.1.21 - zawalisty komponencik, takiego mi brakowało, tyle że niewiem jak wyłączyć to, że podczas wychodzenie z mojego programu żeby sie niepytalo czy zapisać ListView do pliku ;/ troche to denerwuje wolał bym to robić tylko manualnie :)

Pozostało 580 znaków

2004-06-05 11:08
0

<font color="green">Właśnie z tego wychodzi to samo co z tego co zrobiłem sam, a mianowicie:
TPF0 TListView ListView1LeftTop Width_Heightâ Anchors akLeftakTopakRightakBottom ...</span>

A jak to widzisz? . nie otwieraj tego notatnikiem!! Po prostu użyj tej procedury i zobacz!


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0