Problem z okienkami

0

Jak w Delphi wykryć otwarcie nowego okna.
Chodzi mi o komunikat tego zdarzenia (tak jak np. EndSession (zakończenie sesji windowsa)).
Nie chcę co 1 sek sprawdzać wszystkie okienka tylko po prostu gdy otworzy się nowe okienko to żeby wykonać pewną czynność.

0

to juz bylo poszukaj a znajdziesz tylko o ile pamietam chyba nie do konca dzialalo :/

0

to juz bylo poszukaj a znajdziesz tylko o ile pamietam chyba nie do konca dzialalo :/

no właśnie, sam o to kiedyś pytałem i nic z tego nie wynikło...

zadałem sobie trudu przeczytałem WinSDK, założyłem Hook WH_CBT,
napisałem Dll'kę z odpowiednią funkcją CBTProc, ze wszystkich
możliwych komunikatów opisanych w dokumentacji czyli:

HCBT_ACTIVATE
HCBT_CREATEWND
HCBT_DESTROYWND
HCBT_MINMAX
HCBT_MOVESIZE
HCBT_SETFOCUS
HCBT_SYSCOMMAND

otrzymywałem tylko HCBT_MOVESIZE, ktoś ma jakieś sugestie ?
może w XP to nie działa ?

0

może w XP to nie działa ?

Raczej nie. W końcu, jak taskbar dowiadywałby się o nowych okienkach? Nie wydaje mi się, żeby listowal co chwilę wszystkie okienka w systemie.

// Dopisane
I co z tego, ze taskbar jest integralną częścią windy? Jakoś się z nią musi komunikować.

0

Jak chcesz zalozyc cos w rodzaju hooka na otwierane aplikacje to:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\ShellExecuteHooks
:d
To jest przyklad wprost z jednego z programow szpiegojacych dd

Mam nadzieje ze o to ci chodzilo.

PS: Winda i taskBar windy jest integralna czescia systemu wiec w momencie gdy ma forma zostac pokazana to sama winda przekazuje info ze na pasku ma byc pokazane okienko. Ludzie czasami jak czytam wasze posty to wlosy staja mi na glowie!!! (ze strachu oczywiscie :d)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1