Dephi - MDI - problem z okienkami wewnetrznymi

0

Mam problem nie wiem jak otworzyc okienko

otoz mam Form1

wlasciwosc: FormStyle = fsMDIForm;

na ktorym umieszczam przycisk OTWORZ

Tworze nowa forme Form2

wlasciwosc FormStyle = fsMDIChild;

na niej umieszczam wlasne teksty nie wiem np jakies tabelki

Nie chce dynamicznie tworzyc okienek chce miec kazde osobno na sztywno zrobiona forme.

Powiedzcie mi tylko PROSZE co mam wpisac w przycisk OTWORZ zeby klikajac na ten przycisk Otwieralo sie to okienko Form2.

0
ctgt napisał(a)

Nie chce dynamicznie tworzyc okienek chce miec kazde osobno na sztywno zrobiona forme.

Tyle, że okienka te TRZEBA tworzyć dynamicznie - to jest właśnie coś, co ort! aplikacja MDI.

do uses Unit1 dodaj unit2

procedure button1.click
var
  f: TForm2;
begin
  f := TForm2.Create(self); //TForm to nazwa klasy Twojego drugiego okna, może się nazywać inaczej
end;
0

Raczej się nie da tego dokonać. Co ci za różnica, czy tworzysz dynamicznie czy nie?

0

Jeśli jest to MDI Application to masz tam formę MainForm i odpowiedni moduł Unit Main
Z File New wybierasz Form, którą chcesz stworzyć (na sztywno) i zapisujesz Save A$.
Utworzysz moduł Unit1 dla tej formy. W UnitMain w uses dopisz Unit1.
Na MainForm dodaj Button1 i w procedurze Button1Click po begin
wpisz :
Application.CreateForm(TForm1, Form1);
Po wciśnięciu Button1 na MainForm zobaczysz utworzoną wcześniej Form1.
Jeszcze tylko (aby nie pojawiała sie ona na starcie )
w Menu wybierz Project->View Source i po begin wytnij Application.CreateForm(TForm1, Form1);
Teraz Form1 pojawia się tylko po wciśnięciu Button1 na MainForm.
Można tak stworzyć wiele form i je pokazywać wg.ButtonClick

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1