Program zaliczeniowy

0

czesc wam, mam problem, dostalem na uczelni zadania zeby napisac program w delphi na zaliczenie, a ze jestem laikiem w tych sprawach wiec zwracam sie do was z prasba. Czy moglby mi ktos chociaz pomoc w napisaniu go:)

Program ma byc napisany w postaci procedor i ma to byc dodawanie, odejmowanie i mnozenie dwoch wektorow x (x1,x2,x3), y (y1,y2,y3). Jest to jakas metoda Kartezjanska:)

z gory thx
pozdrowionka

0

po pierwsze: skoro jesteś laikiem to co w ogóle robisz na tych studiach?!
po drugie:

point=record
                x,y,z:real;
           end;



function LengthOfVector(a,b:point):real;
begin
        LengthOfVector:=sqrt(
                           (b.x-a.x)*(b.x-a.x)+
                           (b.y-a.y)*(b.y-a.y)+
                           (b.x-a.z)*(b.x-a.z)
                             );
end;

function IncVector(a,b:point):point;
begin
        IncVector.x:=a.x+b.x;
        IncVector.y:=a.y+b.y;
        IncVector.z:=a.z+b.z;
end;

function DecVector(a,b:point):point;
begin
        DecVector.x:=a.x-b.x;
        DecVector.y:=a.y-b.y;
        DecVector.z:=a.z-b.z;
end;

function XVector(a:point; czynnik:real):point;
begin
        XVector.x:=a.x*czynnik;
        XVector.y:=a.y*czynnik;
        XVector.z:=a.z*czynnik;
end;

naprawdę... trzeba było uważać na matematyce... :/

//a po trzecie to ty stosuj tagi < delphi > - lofix

0

a maszm ozep omysl jak to napisac ale za pomoca procedur bo tak jak ty napisales to spoko ale ja musze miec za pomoca procedur bo tak facet kazal pomoz plzz

0

Zamiast function(argumenty) piszesz procedure (tesameargumenty;var wartośc_zwracana:typ_zwracany) - dodatkowo, a w środku zamiast
nazwafunkcji:=wynik piszesz wartośćzwracana:=wynik i tyle.

0

a mozesz napisac przyklad bo jakos mi to nie wchodzi zakazfym razem wyrzuca mi blad : stanenent expected ut procedure found co mam zrobic ja musze npiasc ten program bo inaczej nie dostane zaliczenia
ludzie ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0

to co ty tam robisz skoro nawet tego nie rozumiesz, nawet z pomocy nie korzystasz!
moze i moglby ci nie zaliczyc, powtorzylbys wszystko raz jeszcze i bys umial

oto kod, zrob tak z reszta funkcji:

procedure XVector(a:point; czynnik:real; var pp:point);
begin
            pp.x:=a.x*czynnik;
            pp.y:=a.y*czynnik;
            pp.z:=a.z*czynnik;
end;

winno dzialac. (nie sprawdzam bo mi sie nie chce :))

0

:|

Jeśli coś takiego jest na kierunku informatycznym, to ja chyba za te 5 lat zdam całe studia w miesiąc....

Ludzie, powiedzcie że to jakiś żart....

0

obawiam się że to nie żart...
ale w każdym razie paranoja!
to że studia informatyczne są proste, banalne i trywialne to jeszcze nie jest najgorsze...
najgorsze jest to że ludzie tacy jak mysza, zdają to a tak naprawdę nie mają pojęcia co jest grane... i jeśli taki człowiek ma np później programować... to ja się wypisuję z tego świata... trzeba było się wybrać na aktorstwo... może jakiś sukces w kabarecie? bo cały ten temat jest kabaretem... te funkcje do operacji na wektorach napisałem jak miałem ok 14 lat...

0

te funkcje do operacji na wektorach napisałem jak miałem ok 14 lat...

A ja MAM 14 lat, a jakieś 3 dni temu zmajstrowałem bez większych problemów funkcje mnożące wektor przez macierz... (ciekawe, czy nasz delikwent w ogóle wie, co to są macierze - chyba są w materiale z matematyki na studia, nie?... :/)

0

a kto twierdzi ze jestem na studiach informatycznych?? po prostu mam taki przedmiot jak programowanie i musze go zaliczyc, a ze mam takiego genialnego profesora ktory nic nie tlumaczy, to juz nie moja wina.
Widze ze tu kazdy jest zadufany w sobie i nie ma ochoty pomagac nikomu....Co to on nie jest...
Mam problem wiec napialem, to cos zlego?? chyba nikt sie nie urodzil idealny...
No ale cuz jakos sobie dam rade.
jeszcze raz dla tych co chociaz starali sie pomoc podziekowania
pozdrowionka

0

to proponuję iść na studia informatyczne na Politechnikę Warszawską (wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych) albo Gdańską, a potem porozmawiamy, czy jest tam łatwo, ok?

i zamykam temat, bo się OT zrobił.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1