[PR]Jak wyciągnąć jakąśwłaściwość

0

Mam procedurkę TMainFrm.ExecuteMainFunction(Sender: TObject);
Następnie "podłączam" tę procedurkę pod obsługę zdarzenia onClick: MenuItem{TMenuItem}.onClick:=TMainFrm.ExecuteMainFunction;
Teraz chciałbym wyciągnąć z Sender w tej procedurce takie dane jak: MenuIndex i Parent.MenuIndex. Jak to zrobić? Jak daję Sender: TMenuItem, to mi wywala błąd: Incopatible types: TMenuItem and TObject czy jakoś tak, a jak zostawiam tak jak jest, to oczywiste jest, że jak dam Sender.MenuIndex, towywala Undeclared Identifier. Jak to obejść? Pliz! Help!
[dopisane]
Oki, już działa. Thx.

0

Zostaw Sender : TObject, a potem dawaj (Senter as TMenuItem).Właściwość.

0

A już się ciszyłem, że to rozwiąże problem... Niestety, tak można wywoływać tylko metody, właściwości nie działają...
[dopisane]
Ups... Nie napisałem nawiasów... Już wszystko jest OK. Wielkie Thx!

0

Albo tak

 NainForm.Caption := TMenuItem(Sender).Caption

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1