[PR] pętla

0

dlaczego mi to nie działa??

{...}
for j:=0 to Form2.memo.lines.Count do
begin
form2.memo.Lines[j];
zaw:=ini.ReadString('FN',inttostr(j),'');
ini.Free;
form2.listbox.Items.Add(zaw);
end;
0

Może bardziej określisz swój problem.. a nie "czemu to nie działa"

form2.memo.Lines[j]; <-- do czego to?

0

Może tak:

{...}
for j:=0 to Form2.memo.lines.Count -1 do begin
  // form2.memo.Lines[j]; - właśnie, po co to ?? :D
  zaw:=ini.ReadString('FN',inttostr(j),'');
  form2.listbox.Items.Add(zaw);
end;
0

Na GG się nie odezwałeś, a pytałem dokładniej o co chodzi, więc napisze tu. Ciężko pokapować co tu chciałeś zrobić :-/ No ale może tak:

for j:=0 to Form2.memo.lines.Count <font color=red>-1</font> do
begin
zaw:=ini.ReadString('FN', form2.memo.Lines.Strings[j],'');
form2.listbox.Items.Add(zaw);
end;
<font color=red>ini.Free;</font> // Free dopiero poza petla!

Wyjaśnij o co ci chodziło, jeśli nie o to.

0
var 
 ... // twoje zmienne
 ini : TiniFile;
  j  : Cardinal;
 zaw: string;
... // twoj kod
ini := ini.create(plik) // dark : zmien plik na nazwe pliku
for j:=0 to Form2.memo.lines.Count - 1 do // dark : Ostatni elemnt to liczba elementow - 1
begin
//form2.memo.Lines[j]; // dark : po co ?
zaw:=ini.ReadString('FN',inttostr(j),'');
// ini.Free; // dark : przy drugim przebiegu access violation
form2.listbox.Items.Add(zaw);
end;
ini.free;
... // twoj kod

bylem ostatni :( glupi serwer chache

0

moze fragment kodu w moim wykonaniu nie jest najfortunniejszy lae chodzilo mi oto że z komponetu memo odczytywane są wszystkie lini pokolei jednocześnie są one:

zaw:=ini.ReadString('FN',inttostr(j),'');

a następnie odczytana z ini wartość trafia do listbox'a

//Dopisane
Sposób MatroX'a zadziałal problm rozwiązany

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0