{pascal}[pomoc

0

moze to sie wyda głupie a raczej<font color="white"> na pewno</span> <font color="red">[ort!] </span><font color="white">zaczołme </span> <font color="red">[ort!] </span>sie uczyć pascala i nie wiem co jest grane <font color="white">zaciołem</span> <font color="red">[ort!] </span>się na oętli "zmienna sterująca"
napisałem sobie coś takiego:
Program test;
Begin
writeLn('-------');
WriteLn('| |');
writeLn('| |');
WriteLn('-----|');
End; {kwadrat}
begin
var licznik : 1..5;
for licznik:= 1 to 5 do begin
kwadrat;
writeLn;
writeLn;
end;
gdy chce uruchomic to pojawia się coś takiego:
error 113: error in statement
<font color="white">korzystam</span> <font color="red">[ort!] </span>z ksiązki 'Turbo Pascal Programowanie Judy Bishop'
z góry dzięki za odpowiedz

0

A gdzie masz zadeklarowaną procedurę kwadrat? Dałeś begin i end, ale nie dałeś deklaracji procedury.

0

Większej kaszany nie widziałem jak żyje :)

<font color="blue"> Program test;

var
licznik: integer;

procedure kwadrat; {KWADRAT}
begin
WriteLn('-------');
WriteLn('| |');
WriteLn('| |');
WriteLn('-----|');
end;

begin
for licznik := 1 to 5 do
begin
kwadrat;
writeLn;
writeLn;
end;
end.</span>

Dopisane: teraz działa ! :) Średnik zamiast kropki był :)

0

dzięki za szybką odpowiedz nie ma jak dobre forum:) ,dopiero się uczę ta książka jest do... tam nie jest tak napisane
pS.ile wam zajeło nauczenie Turbo pascala a póżniej delphi tak pytam z czystej ciekawości ile mi może zająć nauka turbo delphi żeby być średnio zawansowanym

0

Wszystko zależy od twojego "samozaparcia" i IQ :)

Dopisane: Vogel, bede konkurencyjny ;-)
http://4programmers.net/view_file.html?id=692

0

samozaparcie jest, ale z tym IQ to jeste troche gożej :(
ten link do tego kursu nie działa:(
ale napiście tak mniej więcej w jakim czasie można opanowac pascala a póżniej delphi
zrobiłem jak mi napisałeś ale dalej pojawia się ten błąd
Error 113:Error in statement

0

Program test;

var
licznik: integer;

procedure kwadrat; {KWADRAT}
begin
WriteLn('-------');
WriteLn('| |');
WriteLn('| |');
WriteLn('-----|');
end;

begin
for licznik := 1 to 5 do
begin
kwadrat;
writeLn;
writeLn;
end;
<font color="red">end.</span>

na końcu '.' a nie ';' :)

0

Jak napisano wyzej zalezy od samozaparcia, checi, itp.
Mi zajelo 2 miesiace opanowanie delphi na poziomie troche wyzszym niz poczatkujacy, lecz do mistrza mi jeszcze brakuje :)
Co do tej ksiazki. Watpie aby bylo napisane tak jak ty to napisales gdyz raczej zaden autor nie wydal by ksiazki z takim bykiem (delikatnie mowiac). Polecam wydawnictwo Helion, choc nietylko.
Co do kursow z interentu niektore sa dobre lecz do innych mam zastrzerzenia :)
A najlepiej sie uczy na wlasna reke.
(ja uczylem sie bez zadnej ksiazki)

0

<font color="green">dopiero się uczę ta książka jest do... </span>

Ja na tej książce zaczynałem i mi się wydaje, że jest to dobra książka. I polecam ją wszystkim. Chodzi oczywiście o książkę Judy Bishop Programowanie w Turbo Pascalu.

0

wszystko mnie <font color="white">wkuża </span> <font color="red">[ort!] </span>i dlatego pochopnie tak piszę, chyba coś nie tak z moim TP bo robie jak jest w książce i tak mi nie wychodzi!!:(( i ile wam zajeła nauka TP??bo ja dopiero sie uczę dwa dni i nic mi nie wychodzi robie takie głupie błędy a jak coś zrobie jak jest w ksążce to i tak nie wychodzi,Pozdrawiam

0

bosh... biedaku... głask głask

Przyzwyczaj się, że tak jest zawsze, przez całe programowanie - im bardziej Ci na czymś zależy, tym dalej do odpowiedzi, im ważniejsze pytanie, tym mniej osób je w ogóle zauważy, a im bardziej się starasz, tym mniej Ci wychodzi...
Programowanie zawsze rządzi się prawami Muprhy'ego i cudów nie ma. Musisz być po prostu wytrwały w dążeniu do celów, przy niepowodzeniach szukać odpowiedzi i kombinować jak się da (im bardziej tym więcej rób kopii zapasowych :) ), a nie siadać i się załamywać. A na początku będzie Ci to szło oczywiście najtrudniej...

0

wszystko mnie <font color="white">wkuża </span> <font color="red">[ort!] </span>i dlatego pochopnie tak piszę, chyba coś nie tak z moim TP bo robie jak jest w książce i tak mi nie wychodzi!!:(( i ile wam zajeła nauka TP??bo ja dopiero sie uczę dwa dni i nic mi nie wychodzi robie takie głupie błędy a jak coś zrobie jak jest w ksążce to i tak nie wychodzi,Pozdrawiam

Po 1. jestes nazbyt pobudliwy i niecierpliwy
Po 2. kiepsko z toba, uczysz sie od 2 dni i chcesz juz wszystko umiec, sorry nie chce cie obrazac ale pomysl troche, znaczna wiekszosc osob robi to przez lata i nadal sie uczy
(jak to powiedzial ktos kiedys, czlowiek uczy sie przez cale zycie (i g*** z tego ma :) ))
Po 3. Jak juz powiedzial moj przedmowca, bledy sie robi zawsze, i popelnia je nawet najlepszy, wiec nie zalamuj sie.

Tak przy okazji, musisz sie jeszcze troche nauczyc, a to nie przychodzi latwo
Nie chce nic sugerowac (ani sie klucic i obracac) ale zani sie stworzy Windowsa potrzeba bedzie z 20 lat nauki i to nie w TP :-D
Jak skonczysz kasiazke (jest dobra) powinienes byc w stanie stworzyc dobrego wezyka :) powodzenia :)

zycze sukcesow i wytrwalosci

0

dzieki, masz racje że chciałbym wszystko znać ale będe cierpliwy i powoli się naucze, dobra końce już ide się uczyć:)
pozdrawiam

0

Ja tam polecam Marciniaka - to jest totalnie wszystko o TP :)

0

W tej książce często nie jest podawany od razu cały kod. Tylko omawiana jest jakaś procedura i kod procedury. Kod źródłowy jest najczęściej na końcu. Powiedziałbym Ci więcej ale nie mam tej książki przy sobie [diabel] :-( bo pożyczyłem koledze.

PS. <font color="green">wkuża</span> (może mi nic nie zrobią za ten błąd ja tylko cytuje) pisze się przez rz. Odmień sobie *urwia.
wkurza - *kurwia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1