[Pascal] Pomoc w przerobieniu

0

Witam wszystkich :-D

Czy mógł by mi ktoś przerobić ten oto program tak by zapisywał kwoty z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku np: 35,22 = trz pie zł dwa dwa gr.
Bo na razie napisałem program który czyta mi tylko liczby np: 165 692 = jed sze pie sze dzi dwa. i nie wiem jak go przerobić tak by czytał właśnie te kwoty z przecinkiem.

program zadanie
uses crt;
var
 kwota:string;
 i,x,k:integer;
 a:array[0..9] of string;

begin
clrscr;
  a[0]:='zer';
  a[1]:='jed';
  a[2]:='dwa';
  a[3]:='trz';
  a[4]:='czt';
  a[5]:='pie';
  a[6]:='sze';
  a[7]:='sie';
  a[8]:='osi';
  a[9]:='dzi';
 writeln;
  writeln('Podaj kwote');
  readln(kwota);
 writeln;
  write('Kwota przeksztalcona: ');
 for i:=1 to length(kwota) do
  begin
   val(kwota[i],x,k);
   write(a[x],' ');
  end;
readln;
end.

Z góry dzięki za pomoc :-)

0

Sprawdzaj czy natrafiłeś na przecinek (czy tam kropkę) i zamieniaj go na "zł", a potem na końcu postaw "gr".
Zadbaj też o prawidłowy rezultat w przypadku, gdy przecinka będzie brak.

0

a mogę prosić o przykład jak ma to wyglądać bo nie za bardzo zrozumiałem:(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1