Edytor tekstu z memo

Odpowiedz Nowy wątek
2003-08-13 19:36

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 16 lat temu

0

Jak zrobić,żeby w moim porgramie(edytor tekstu z memo) po ustawieniu go jajko domyslny program do plikow .txt po otworzeniu w eksploratorze windows jakiegos pliku .txt byl wiswietlany tekst,a nie
otwieral sie pusty pogram?

prosze o odpowiedz na adres:
[email protected]


Tak to ja!!!!

Pozostało 580 znaków

2003-08-13 19:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

w form onshow

  if (ParamCount > 0) and FileExists(ParamStr(1)) then
    PerformFileOpen(ParamStr(1));

potem procedurke

procedure TForm1.PerformFileOpen(const AFileName: string);
begin
  memo1.Lines.LoadFromFile(AFileName);
  memo1.SetFocus;
end;

ps. nie zapomnij jej wczesniej zadeklarowac


+1 post

Pozostało 580 znaków

2003-08-13 20:07

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

<font color="green">if (ParamCount > 0) and FileExists(ParamStr(1)) then
PerformFileOpen(ParamStr(1));</span>

Nie będzie to działało na Windowsie starszym niż 2000 (jądro 98) w przypadku wystąpienia spacji w ścieżce.

var
parametr : string;
i: integer;
begin
  parametr := '';
  if (ParamStr(1) <> '') then
  begin
    i := 1;
    repeat
      if ParamStr(i) <> '' then parametr := parametr + ParamStr(i);
      i := i + 1;
      if ParamStr(i+1) <> '' then 
        parametr := parametr + ' ';
    until ParamStr(i) = '';
// Teraz dopiero "fileopen(parametr) pisząc schematycznie :)
end;

PS: Dopisane: cholera kto tak spiepszył kolorowanie Delphi :|


Pozostało 580 znaków

2003-08-13 20:14

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

DETOX, nie wiem jak u ciebie, ja z mojego algorytmy juz dawno korzystam, zarowno pod Win98 jak i XP

ale na wszelki wypadek sprawdze bo ja jestem (teraz) na 95% ze to dziala pod 98 (przynajmniej u mnie (i kumpla:) ))

//dopisane rzeczywiscie, jak jest spacja to jest blad
(jak mi wspomnial DETOX oznacza to nastepny paramert)


+1 post

Pozostało 580 znaków

2003-08-13 22:01

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Kielce

0

Bo wy tego nie qmata! trza dać "%1" a nie %1


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-08-13 22:44

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

<font color="green">Bo wy tego nie qmata! trza dać "%1" a nie %1</span>

Johnny_Bit - kto tego nie kumata, ten nie kumata - nie mowa tu o skojarzeniach w rejestrze...


Pozostało 580 znaków

2003-08-13 22:47

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Kielce

0

Acha, ja qmata. [glowa] a <font color="white">z resztą</span> <font color="red">[ort] </span> algorytm powinien <font color="white">równierz</span> <font color="red">[ort] </span>uwzględniać możliwości switchów


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0