kopiowanie tekstu z memo do memo

0

kopiowanie tekstu z memo do memo a przed umieszczeniem tekstu w memo2 wykonanie jakiejs operacji na tekscie jak to zrobić?

0

Ales namieszal :P
Memo2.Text := Memo1.Text; Tak mozesz skopiowac. A co do operacji to sprecyzuj co bys chcial :)
--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

Jakiej operacji?

Skopiuj tekst do stringa. Zrób co chcesz na stringu i wklej do Memo2.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

chodzi o to by tekst z komponentu memo1 był pokazywany w oryginalnej poztaci a w memo 2 w samych dużych literach

0

chyba skapowałem ; )

var
s : string;
i : integer;
begin
memo2.lines.clear;
for i:=0 to memo1.lines.count - 1 do
begin
s := uppercase(memo1.lines[i]);
memo2.lines.add(s);
end;
end;

0

a jakbym chciał żeby na tekscie była wykonana wcześniej zdefiniowana procedura to jak to wywołać?

0

Memo2.Text := AnsiUpperCase(Memo1.Text);

wstawi do Memo2 text z Memo1 zmieniony na tylko wielkie litery :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

jaktozrobić? napisał:
a jakbym chciał żeby na tekscie była wykonana wcześniej zdefiniowana procedura to jak to wywołać?

Jeżeli to procedura, a masz możliwość przerobienia jej na funkcję to wywołaj ją tak samo jak LKS pokazał wywoływanie AnsiUpperCase.
Jeżeli nie masz możliwości przerobnienia na funkcję, a procedura zmienia tekst źródłowy to użyj pomocniczego bufora.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

Modyfikuj s po linijce s := memo1.lines[i];

np. delete(s,1,3); :]

0

ZIOMBER napisał:
Modyfikuj s po linijce s := memo1.lines[i];
&gt
&gtnp. delete(s,1,3); :]

Po co tak kombinować? Nie łatwiej od razu odwołać się do całości tekstu? na pewno jest to znacznie szybsze.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

hmmm. może nie zrozumiałem więc pytam po raz drugi
mam: funkcję QUASAR i jak zrobić tak by w memo 1 był oryginalny tekst a w drugim przekształcony przez tą funkcę ?

0

var
s : string;
i : integer;
begin
memo2.lines.clear;
for i:=0 to memo1.lines.count - 1 do
begin
s := uppercase(memo1.lines[i]);
teraz przez ten quasar
quasar(s); //nie znam procki wiec piszę ot tak - tu powinien być tekst do przekształcenia za pomocą quasar
memo2.lines.add(s);
end;
end;

0

Strasznie krecisz hmm...
Mozesz napisac taka funkcje:

function MainForm.Quasar(S : String) : String;
begin
Result := UpperCase(S);
end;

A wywolujesz ja:

Memo2.Text := Quasar(Memo1.Text);--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

dzięki zakapowałem już o co chodzi ale znowu mam niewielki kłopot
coś z tą procedurą jest nie tak bo mi wywala błąd chodzi o radiobutton

case P2.Checked of
True : Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
Memo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1); /// tu wywala błąd
end;
czy ktoś mi może powiedzieć co tu jest źle??? i jak to naprawić

0

nie wiem co to za procka Doit ale zrób tak

if P2.Checked = true then
begin
Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
Memo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1);
end;

0

jaktozrobić? napisał:
dzięki zakapowałem już o co chodzi ale znowu mam niewielki kłopot
&gtcoś z tą procedurą jest nie tak bo mi wywala błąd chodzi o radiobutton
&gt
&gtcase P2.Checked of
&gtTrue : Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
&gtMemo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1); /// tu wywala błąd
&gtend;
&gtczy ktoś mi może powiedzieć co tu jest źle??? i jak to naprawić
W konstrukcji case mozna uzywac tylko wartosci liczbowych. Zastap to konstrukcja if.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

case P2.Checked of
True : Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
False: Memo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1);
end;
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

Ups ;)--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

maginott napisał:

&gtW konstrukcji case mozna uzywac tylko wartosci liczbowych.

Tez tak myslalem

ale ten kod:
begin
case Edit1.Text=Edit2.Text of
True: Label1.Caption:='Tak';
False: Label1.Caption:='Nie';
end;
kompiluje sie i dziala..

Zrobile wiec F1 i:
Thus 7, True, 4 + 5 * 3, 'A', and Integer('A') can all be used as caseLists

--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

ale ja chce żeby te dwa zdarzenia były wykonywane w ontrue a jakoś nie mogę tego zrobić?

0

case P2.Checked of
True : begin
Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
Memo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1);
end;
False : begin
// cos innego :)
end;
end; ---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

hmmmmmmm .. i wszystko się wywala

mam tą proceurkę która działa

case P2.Checked of True:
Memo2.Text := Doit(Memo2.Text, 1);
end;

a chce jeszcze dodać jedno zdarzenie Memo1.Text := Doit(Memo1.Text, 1);
ale jak dodam to się wszystko sypie........

0

a objales te dwa polecenia begin..end?--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1