automatyczne zmienianie

0

w jaki sposob osiagnac efekt taki jak w edytorze delphi??
np w richedit pisze "WESOLEDI" a to mi sie pogrubia??

(edycja czcionki jest wylaczona)

z gory thx

0

SynEdit jest najlepszym rozwiązaniem. (www.sourceforge.net)

0

wiem, chcialem ale nie moge zainstalowac, wyskakuje jakis dziwny blad :(

a nie mozna tego zrobic w richedit?

chcialem zrobic procedurke wyszukajaca tekst i go zmieniajaca ale to troszke niewygodne.... albo aby sie zmieniac zaleznie od tego co pisze uzytkownik, ale nie wiem czy po wymazaniu pogrubienie zniknie.

0

Można np. po naciśnięciu klawisza przez użytkownika sprawdzać ostatni wyraz. Jeśli jest to 'słowo kluczowe', np. "WESOLEDI", wówczas trzeba by je pogrubić (SelStart+SelLength+SelAttributes).

Ale .. ma rację. Najlepszym rozwiązaniem jest SynEdit: http://synedit.sourceforge.net.
Innym komponentem tego typu, na który warto zwrócić uwagę, to RichSyntax: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=48329.

A propos błędu wyskakującego przy instalacji SynEdit: Szkoda, że nie napisałeś co to za błąd. Może ktoś by Ci pomógł.

0

Można np. po naciśnięciu klawisza przez użytkownika sprawdzać ostatni wyraz. Jeśli jest to 'słowo kluczowe', np. "WESOLEDI", wówczas trzeba by je pogrubić.

Nie jest to najlepszy pomysł. A co, jak ktoś zmieni jakiś wyraz w środku tekstu?

0

thenkles, dokaldnie o tym mowilem, ze w tym moze byc problem,

jak zamieniam komponenty albo dodaje to prawie caly program mi sie sypie i musialbym go calkowicie od nowa bydowac i i naczej.... :/ heh

ale dzieki wam za pomoc

0

Nie jest to najlepszy pomysł. A co, jak ktoś zmieni jakiś wyraz w środku tekstu?

Po prostu nie sprawdzac ostantiego wyrazu, tylko ten gdzie jest kursor

0

Można też przejrzeć źródła SynEdita, może coś się wykombinuje.

0

Nic nie trzeba przeglądać thenkles :):) Jest komponent MultiSyn... można dodać swoje wyrazy "kolorowane" :)

Przeglądanie źródeł SynEdita może się skończył załamaniem :)

0

Nic nie trzeba przeglądać thenkles :):) Jest komponent MultiSyn... można dodać swoje wyrazy "kolorowane" :)

Wiem o tym. Mi chodziło o przejrzenie źródeł i zastosowanie tego w richedicie lub własnym komponencie lub nawet na formie.

Przeglądanie źródeł SynEdita może się skończył załamaniem :)

Niekoniecznie. Wystarczy sie chwilę oswoić i można z tego wyciągnąć ciekawe rzeczy. Kiedyś pamiętam, że znalazłem tam coś, czego szukałem, chodziło o funkcję, która rysuje tekst dowolną czcionką zawsze na tej samej pozycji. Jednak przy oglądaniu źródeł komponentów wręcz wymagany jest Code Explorer (Ctrl+Shift+E), inaczej rzeczywiście można się załamać.

0

Jednak przy oglądaniu źródeł komponentów wręcz wymagany jest Code Explorer (Ctrl+Shift+E), inaczej rzeczywiście można się załamać.

Znajdź sposób na włączenie tego ustrojstwa w PE, to ci postawię browara (przelewem może być?) :P.

0

Znajdź sposób na włączenie tego ustrojstwa w PE

Może jakieś experty do IDE? Nie wiem, nigdy nie miałem personal, więc nigdy się tym nie interesowałem...

(przelewem może być?) :P.

Pewnie, do kufla można przelać :-P.

0

rzeczywiscie skrot w Personal nie dziala :(

probowalem zrobic to w synedit (multi....) i wyskakuje krytyczny wyjatek (acess exeption in....), tych bledow jest chyba 3.... nie pozwalaja nawet odpalic programu :( moze robie cos zle?

co do tej procedurki, to nie trzeba przeszukiwac calego tekstu ani ostatniego wyrazy, wystarczy ze po modifikacji bedzie szukac wyrazow w danej lini i jesli znajdzie kluczowy wyraz to go pogrubi. co wy na to?
wg mnie powinno dzialac :)

BTW: tworcy delphi nie mieli synedit a dziala im to zaje...fajnie :D

ale dzieki wam za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1