uchwyt okna gg

0

Witam !
Wymyslilem pewien programek....ktory byc moze bedzie przydatny dla kazdego urzytkownika gg to sie jeszcze zobaczy...ale problem moj tkwi w tym ze pobieram uchwyt pola w ktore wpisujemy tekst do osoby z ktorą rozmawiamy....i proboje do niego wyslac jakis tekst ale mi to nie wychodzi :( da sie tylko pobrac z niego tekst a wyslac ni da rady pomocy :( jesli by sie udalo to opublikuje ten programek pozdrówka.

0

napisz na czym konkretnie polega problem, sypnij jakimś kodem a na pewno coś ktoś wymysli, a ty napiszesz w programie że ten ktoś trochę się udzielił podczas tworzenia tego programu.

0

A jakiej funkcji używasz do pobierania uchwytu ?

0

do wysylania urzywam:

var
uchwyt:integer;
begin
uchwyt:=2567;//tutaj jest uchwyt RichEdit w gg (przykladowy)
SetWindowText(uchwyt, 'jakis tekst');
end;

a uchwytu szukam:

var
uchwyt:hwnd;
begin
uchwyt:= FindWindow('notepad',nil);
end;

P.S sprawdzilem na Notepadzie i tam tez nie umiem wyslac tekstu do pola w ktorym sie pisze :( pozdrowka

0
  1. Pisz bez błędów ortograficznych,
  2. Skąd wiesz, czy pole edycyjne to RichEdit w GG?
  3. Sprawdzałeś w helpie jak sie zmienia zawartość RichEdita (Windows SDK)?
0

Pole edycyjne w gg to obiekt klasy "Internet Explorer_Server", czyli taki sam, jak główny obiekt przeglądarki Internet Explorer. Zdobądź specyfikacje tej klasy i tam powinieneś znaleźć, jak wstawiać do niego tekst, grafikę i inne. Skąd Ci przyszło do głowy, że to RichEdit??

A jak znaleźć to okno? Nie testowałem z gg, ale tak samo robi się przy innych aplikacjach. Znajdż okno glowne (FindWindow lub FindWindowEx) i potem poszukaj okna z nazwą klasy jak napisałem na początku, które jest typu child dla tego głównego (FindWindowEx).

[<font color="blue">dopisane</span>]
Vogel:

Jesteś pewien?? Bo mi to na IE nie

tak

0

to jest okno w ktorym przeprowadzane są rozmowy na gg:

OKNO: TEXT:aa(niedostępny/opis..........) KLASA: #32770 1992
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1968
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1956
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1972
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1928
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1932
POTOMEK: TEXT:&Wyślij KLASA: Button 1860
POTOMEK: TEXT:Check1 KLASA: Button 1840
POTOMEK: TEXT:&Menu KLASA: Button 1836
POTOMEK: TEXT:Zamknij KLASA: Button 1832
POTOMEK: TEXT:Wy&czyść KLASA: Button 1888
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 2100
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 2096
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 2124
POTOMEK: TEXT: KLASA: Shell Embedding 2132
POTOMEK: TEXT: KLASA: Shell DocObject View 2076
POTOMEK: TEXT: KLASA: Internet Explorer_Server 2060
POTOMEK: TEXT: KLASA: RICHEDIT 2056
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1912
POTOMEK: TEXT: KLASA: AfxWnd42s 1920
POTOMEK: TEXT: KLASA: Shell Embedding 1820
POTOMEK: TEXT: KLASA: Shell DocObject View 1908
POTOMEK: TEXT: KLASA: Internet Explorer_Server 1828

sprawdzilem wszytsko i nic z tego nie zwraca mi tekstu napisanego w polu do wysłania...dlaczego ????
pozdrówka

0

główny obiekt przeglądarki Internet Explorer (to na co teraz patrzycie ;-)).

Jesteś pewien?? Bo mi to na IE nie wygląda ...

[dopisane]
Używam innej przeglądarki i innego klienta :D

0

to jest glowny obiekt okna przeglądarki:

OKNO: TEXT:4programmers.net :: Delphi/Pascal :: uchwyt okna gg - Microsoft Internet Explorer KLASA: IEFrame 536
POTOMEK: TEXT: KLASA: WorkerA 776
POTOMEK: TEXT: KLASA: ReBarWindow32 2284
POTOMEK: TEXT: KLASA: ToolbarWindow32 1444
POTOMEK: TEXT: KLASA: ComboBoxEx32 2372
POTOMEK: TEXT: KLASA: ToolbarWindow32 2940
POTOMEK: TEXT: KLASA: ComboBox 2280
POTOMEK: TEXT: KLASA: Edit 1368
POTOMEK: TEXT: KLASA: ToolbarWindow32 2860
POTOMEK: TEXT: KLASA: WorkerA 2260
POTOMEK: TEXT: KLASA: ToolbarWindow32 924
POTOMEK: TEXT: KLASA: WorkerA 2340
POTOMEK: TEXT: KLASA: msctls_statusbar32 940
POTOMEK: TEXT: KLASA: msctls_progress32 1496
POTOMEK: TEXT: KLASA: Shell DocObject View 1508
POTOMEK: TEXT: KLASA: Internet Explorer_Server 1448
POTOMEK: TEXT: KLASA: Internet Explorer_TridentCmboBx 2256

a to powyzej co wyslalem to bylo okna gg w ktorym sie prowadzi rozmowe :)

i jak teraz wyslac tekst mając uchwyt do pola w którym wpisujemy tekst w gg do wyslania ??????
pozdrówka

0

Elopek !!!!!!!

Hehe juz doszlem do tego jak wyslac tekst do tego pola..... wszytskim wielkie dzieki za chęc pomocy...jutro zrobie ten programek a jak bedzie gotowy to napefno go udostępnie jesli wszytsko pojdzie oki...
pozdrówka
Darek

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1