Program Notes Pro w Lazarus - mój pierwszy program

5

Program Notes Pro 1.150 został stworzony w środowisku Lazarus 2.2.6
Pierwsza wersja programu powstała 27 grudnia 2022r.

Program Notes Pro właściwie jest notatnikiem z wbudowanym kalkulatorem, wyszukiwaniem słów, i bazą kluczowych słów.

Przedstawiam Państwu program Notes Pro V1.150 z dnia 6 kwietnia 2023 roku. Pierwsza wersja programu została stworzona 27 grudnia 2022 roku. Program Notes Pro to notatnik z wbudowanym kalkulatorem, funkcją wyszukiwania słów oraz bazą kluczowych słów. Użytkownicy mogą zapisywać słowa kluczowe do bazy w celu późniejszego wykorzystania. Dodawanie słów kluczowych do bazy jest bardzo proste i można to zrobić z poziomu pola tekstowego.

Program Notes Pro umożliwia zapisywanie plików w formatach txt, rtf i odt. Na dole ekranu znajduje się panel informacyjny, który wyświetla informacje o ilości liter w linii, pozycji kursora myszy oraz aktualnej dacie. W notesie można zmienić czcionkę oraz kolor pola tekstowego, a także wyrównać tekst. Program jest w języku polskim i został stworzony w Lazarus 2.2.6

Aktualizacja Notes Pro v1.1.5.0 z dnia 6 marca 2023 roku

Poniżej przedstawiam listę zmian w Notes Pro v1.1.5.0 z dnia 6 marca 2023 roku:

Nowe funkcje:
Dodana została zakładka „Obliczenia”, która zawiera komponenty służące do przeliczania wartości między jednostkami Cm i Cal
Dodana została możliwość obliczania wartości zniżki procentowej. Na przykład, jeśli cena produktu wynosi 456 zł, a zastosowana zniżka wynosi 34%, program obliczy, że cena wynosi teraz 300,96 zł.
Dodano licznik ilości linii w listBoxie (listy po prawej stronie z danymi). Teraz użytkownik ma możliwość kopiowania linii, zmiany rozmiaru tekstu oraz usuwania elementów z listy po potwierdzeniu w okienku dialogowym.
Dane wprowadzone do aplikacji zapisują się automatycznie do pliku ini w momencie wyjścia z programu. Zapisywane są informacje o czcionce, kolorze, rozmiarze i kolorze okna tekstowego.

Naprawione błędy:
W zakładkach Kalkulator i Obliczenia w polach wprowadzania danych, zablokowano wprowadzanie liter i symboli, dozwolone tylko liczby i przecinek, co już nie powoduje wyjątków (błędów).
Przy usuwaniu elementów z listBoxa pojawia się teraz okienko dialogowe potwierdzające usunięcie, również dla opcji „Usuń wszystko”. Dziękuję za korzystanie z aplikacji Notes Pro v1.150.
Naprawiono błąd polegający na dodawaniu pustych linii do listBoxa podczas dodawania nowych elementów przez InputBox.
Zmieniono punkt menu „Ustawienia” w taki sposób, aby umożliwić wybór koloru i rozmiaru czcionki dla pola tekstowego (Memo1)


Pobierz program https://sourceforge.net/projects/notes-pro/files/
Kod źródłowy https://github.com/Programista-Art/Notes_Pro

2

Gratuluję projektu.
Jedna uwaga. Nie znasz języka polskiego, to go nie używaj publicznie.
Na szybko:
Szukać -> Szukaj / Wyszukaj / Znajdź
Zamienić -> Zamień
Zamienić zdanie -> Zamień zdanie
Dodać -> Dodaj
Nr. Linii -> Nr linii

Pozdrawiam

0
Pepe napisał(a):

Gratuluję projektu.
Jedna uwaga. Nie znasz języka polskiego, to go nie używaj publicznie.
Na szybko:
Szukać -> Szukaj / Wyszukaj / Znajdź
Zamienić -> Zamień
Zamienić zdanie -> Zamień zdanie
Dodać -> Dodaj
Nr. Linii -> Nr linii

Pozdrawiam

Dzięki za uwagę, poprawię w następnej aktualizacji.

1

Wydaje mi się, że fajnie by było aby móc używać tego szybko i wygodnie bez obsługi myszy.
Tylko z klawiatury.
Zwłaszcza, jeśli to pierwszy program...

Poza tym, dlaczego wrzuciłeś na github zip a nie kod źródłowy?
To kuriozalne ;-)

0
Programista Art napisał(a):
Pepe napisał(a):

Gratuluję projektu.
Jedna uwaga. Nie znasz języka polskiego, to go nie używaj publicznie.
Na szybko:
Szukać -> Szukaj / Wyszukaj / Znajdź
Zamienić -> Zamień
Zamienić zdanie -> Zamień zdanie
Dodać -> Dodaj
Nr. Linii -> Nr linii

Pozdrawiam

Dzięki za uwagę, poprawię w następnej aktualizacji.

Wtedy nie umiałem korzystać z gita 😀 Nie pomyślałem o obsłudze tylko klawiaturą, spróbuje zaimplementować taką funkcjonalność.

0

Szczerze ?
Pobrałem, zainstalowałem i odpaliłem apkę.
Bez instrukcji trudno się domyślić do czego ta aplikacja służy i jak ją używać

0
grzegorz_so napisał(a):

Szczerze ?
Pobrałem, zainstalowałem i odpaliłem apkę.
Bez instrukcji trudno się domyślić do czego ta aplikacja służy i jak ją używać

Ok, czy instrukcja może być w formie PDF? czy wbudowana w aplikację takie mini samouczki? 🙂

0
Programista Art napisał(a):
grzegorz_so napisał(a):

Szczerze ?
Pobrałem, zainstalowałem i odpaliłem apkę.
Bez instrukcji trudno się domyślić do czego ta aplikacja służy i jak ją używać

Ok, czy instrukcja może być w formie PDF? czy wbudowana w aplikację takie mini samouczki? 🙂

Chodzi mi o Instrukcję która będzie dołączona do instalatora, po instalacji pojawia się plik pdf z instrukcją w katalogu z aplikacją.
Robiłem aplikację dla siebie i tak żeby mi było wygodnie 😀

1

Co do instrukcji to moje prywatne zdanie jest takie - jeśli program nie jest z jakiejś branży wymagającej specjalistycznej wiedzy tylko toolem ogólnego przeznaczenia to jeśli jego podstawowa obsługa wymaga instrukcji to coś jest nie tak.

1

@Programista Art:

  1. na github-a wrzucamy pliki źródłowe a nie skompresowane archiwum ze źródłami
  2. foldery lib backup i niektóre pliki raczej nie powinny być wysyłane na github
1

A ja powiem coś innego - super że kolega zrobił appke która mu pomaga i mega się cieszę, że się nią podzielił z innymi. Dla mnie też ciężko zrozumieć dokładny use case i mógłby poduczyć się gita, ale ta cześć z faktycznym dowozeniem jakiegoś value to chyba dużo ważniejsza, a to ma opanowane :D

0

Plik INI został stworzony do INIcjalizacji aplikacji - czyli przechowywania konfiguracji i ustawień użytkownika - np. ostatniego rozmiary i pozycji okna przed zamknięciem. MS rozwinął tą koncepcje w postaci Windows Registry, natomiast obecnie używa się głównie plików XML oraz JSON do konfiguracji aplikacji. Można też użyć czegoś bardziej egzotycznego jak https://tsinfo.4programmers.net/pl/format/2.0.htm

Niemniej to wszystko jest konfiguracja aplikacji. Ty użyłeś plików INI do zapisu danych. Sugerował bym użycie pliku JSON czy XML do przechowywania danych, lub czegoś jak baza danych, nawet plikowa jak SQL Lite czy Firebird Embended.

0
roark.dev napisał(a):

Plik INI został stworzony do INIcjalizacji aplikacji - czyli przechowywania konfiguracji i ustawień użytkownika - np. ostatniego rozmiary i pozycji okna przed zamknięciem. MS rozwinął tą koncepcje w postaci Windows Registry, natomiast obecnie używa się głównie plików XML oraz JSON do konfiguracji aplikacji. Można też użyć czegoś bardziej egzotycznego jak https://tsinfo.4programmers.net/pl/format/2.0.htm

Niemniej to wszystko jest konfiguracja aplikacji. Ty użyłeś plików INI do zapisu danych. Sugerował bym użycie pliku JSON czy XML do przechowywania danych, lub czegoś jak baza danych, nawet plikowa jak SQL Lite czy Firebird Embended.

W pliku settings.ini są tylko ustawienia aplikacji

FontFamily=Arial
FontSize=12
FontColor=-2147483639
MemoColor=-2147483638
FontStyle=Ciemna
FontBold=False

Słowa kluczowe zapisuje w pliku txt klucz_slowa.txt wtedy nie umiałem pracować z bazą danych.

0

Aktualizacja programu z 26.02.2024

  1. Zmiany w ustawieniach aplikacji można wybrać kolor 3 kontrolek, ToolBar(górny panel z ikonkami), Memo(główne okno), ListBox (słowa kluczowe)
  2. Poprawiony optymalizowany kod w module ustawienia programu.

Nowy repozytorium https://github.com/Programista-Art/Notes-Pro
aktualny-widok.jpg
widok_ustawienia_1.jpg
widok_ustawienia.jpg

0

Ostatnio dodałem 9 języków do aplikacji Notes Pro 😀 languages_notes_pro_1.jpg

languages_notes_pro_2.jpg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1