Pierwszy program.

0

Witam,
Ostatnio zainteresowalem sie pisaniem w C++, a wiec poczytalem troche o tym. Wybralem srodowisko (IDE) czyli Visual C++ 2010, i chcac napisac swoj pierwszy ,, hello world '' natrafilem na problem... Otoz:

#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <conio.h>
int main()
{
    std::cout << "Bla, Bla" << std::endl;
    getch();
	return 0;
}

Otrzymuje blad:

1>LINK : error LNK2001: unresolved external symbol _mainCRTStartup
1>c:\users\lucas\documents\visual studio 2010\Projects\Projekt1\Debug\Projekt1.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals

Czytajac, szukajac po forach angielskich, dowiedzialem sie ze to jest zwiazane z main, wiec sprobowalem void main() - to samo. Jest to bardzo prosty program i juz jakis problem...

0

A jaki projekt stworzyłeś?

0

Win32 Console Application.

0

Program kompiluje się poprawnie - może przekompiluj :D?

0

Tzn. ? Bo wciskam caly czas F5 i za kazdym razem to samo ;).

0

Rozwiazanie jest jedno: zainstalować Code::Blocks i używać do czasu aż będziesz w stanie ogarnąć korzystanie z Visuala ;]

0

Ja bym zaczął od wywalenia conio.h i przeniesienia nagłówków do stdafx.h. Zgodnie ze standardem tylko int main(), int main(int, char*[]) oraz int main(int, char*[], char*[]) są poprawne.

0

Ustawiasz w opcjach tak jak tutaj:
http://img831.imageshack.us/img831/3216/beztytuudor.png

w ogóle to pewnie stworzyłeś zły typ projektu, więc musiałbyś jeszcze przestawić 1/4 opcji, dlatego stwórz od nowa projekt typu Win32 Console

0
Shalom napisał(a)

Rozwiazanie jest jedno: zainstalować Code::Blocks i używać do czasu aż będziesz w stanie ogarnąć korzystanie z Visuala ;]

Wlasnie w tym problem ze chcialem zaczac od code::blocks, ale na ich oficjalnej stronie jak klikam dzien w dzien w pobieranie, to wyskakuje mi informacja ze serwer ma przeciazenie i aby sprobowac pozniej, szukalem w google innych linkow (z kompilatorem) no i nie doszukalem sie.

P.S Gdzie to ustawic ? Bo jak klikam w Debug > Options and Settings to mam zupelnie co innego.

0

A ja polecam zaczynanie projektu od Empty Project:

Tak utworzony projekt będzie działał, a i ty będziesz mógł lepiej odwzorować przykłady z książki/tutoriala (nie będzie tego dziwnego include "stdafx.h" i takich tam :P)

0

Nie no, robie dokladnie tak samo jak jest pokazane na filmiku (chociaz mam wersje 2010 no ale mniejsza), i dalej ten sam blad...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1