Nowy wiersz w formularzu Multi Device Application

0

Cześć,

Mam formularz Multi Device Application z TGrid, który jest zbindowany z FDQuery za pomocą którego odczytywane są dane z bazy.
Do FDQuery zbindowane są także kontrolki na formularzu, tak, aby edycja nowych rekordów odbywała się poprzez kontrolki. TGrid służy więc tylko do nawigacji po rekordach.

Działa mi odczyt, działa edycja danych poprzez kontrolki.

Mam przycisk dodaj, po naciśnięciu którego chcę wstawić nowy wiersz do TGrid oraz móc wprowadzić dane w kontrolkach dla tego wiersza. Następnie zapisać dane jako nowy rekord do bazy przyciskiem Zapisz. Próbowałem dwóch sposobów:

  1. Jak wywołuję InsertRecord([null,null,null,null]); to wszystko było by OK, za wyjątkiem tego, że dane lecą od razu z Commitem do bazy.
    A ja chce wykonać Commit dopiero po wprowadzeniu danych w kontrolkach po naciśnięciu Zapisz.

  2. Jak dodam do TGrid nowy wiersz Grid1.RowCount := Grid1.RowCount + 1; to pojawia się pusty wiersz, jednak jak go wybiorę to w kontrolkach widzę nadal dane z ostatniego wiersza który był wybrany. A oczekiwał bym pustych wartości w kontrolkach.

Jak prawidłowo wykonać operację dodania wiersza i jego zapisu?

0

masz podpięte TFDUpdate i wypełnione pod to query? Dodanie pustego wiersza bez commitu to samo insert albo append jeśli ma być on na końcu

BTW polecam pomoc, dokumentację i przykłady

0
abrakadaber napisał(a):

masz podpięte TFDUpdate i wypełnione pod to query? Dodanie pustego wiersza bez commitu to samo insert albo append jeśli ma być on na końcu

BTW polecam pomoc, dokumentację i przykłady

Nie, nie mam w ogóle TFDUpdate. Jest ten komponent niezbędny? Na formie mam jedynie TFDConnection oraz FDQuery.
Czemu pozornie mój "Insert" może wykonywać Commit jeśli nie powinien? Co mógłbym sprawdzić?

Muszę wykonać kilka prostych ewidencji, a nigdy nie programowałem w Rad-Studio, stąd moja niewiedza.

0
wojo1984 napisał(a):

Nie, nie mam w ogóle TFDUpdate. Jest ten komponent niezbędny?

Nie wiem, potrzebujesz?

Czemu pozornie mój "Insert" może wykonywać Commit jeśli nie powinien? Co mógłbym sprawdzić?

Wystarczy przeczytać dokumentację to będziesz wiedział czym się różni Insert od InsertRecord

Muszę wykonać kilka prostych ewidencji, a nigdy nie programowałem w Rad-Studio, stąd moja niewiedza.

To wypadało by najpierw trochę teorii i dokumentacji albo chociaż przykładów liznąć.

0
abrakadaber napisał(a):
wojo1984 napisał(a):

Nie, nie mam w ogóle TFDUpdate. Jest ten komponent niezbędny?

Nie wiem, potrzebujesz?

Czemu pozornie mój "Insert" może wykonywać Commit jeśli nie powinien? Co mógłbym sprawdzić?

Wystarczy przeczytać dokumentację to będziesz wiedział czym się różni Insert od InsertRecord

Muszę wykonać kilka prostych ewidencji, a nigdy nie programowałem w Rad-Studio, stąd moja niewiedza.

To wypadało by najpierw trochę teorii i dokumentacji albo chociaż przykładów liznąć.

Oki, wszystko działa. Dziękuję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1