slowa w editach... jak zapisac je do stringow?

0

Jak moge przypisac oddzielnie kazde slowo zawarte w edicie do osobnych wartosci string? tzn kazde slowo bedzie stanowilo inna wartosc

0

Zrób tak:

Var S:TStringList;
Begin
S:=TStringList.Create;
S.Text:=StringReplace(Edit1.Text,' ',#13#10,[rfReplaceAll]);
// Tutaj masz podzielone stringi od 0 do S.Count-1 pobierasz string S.Strings[Nr];
S.Free;
End;

0

a jak mam zrobic taka funkcje:

if (pierwszeslowo := 'costam')and(drugieslowo 0) then costam costam

0

Nie możesz czegoś takiego zrobić.

  1. := oznacza podstaw, a = równa się, podczas sprawdzania wartości logicznej wyrażenia nie możesz niczego podstawiać,
  2. String nie jest wartoscią liczbową, może być tylko StrToInt(S.Strings[1])0.

If (S.Count=2) And (S.Strings[0]='costam') And (S.Strings[1]='costam' ) Then costam;

0

a i jeszcze jak sprawdzic czy zostalo podane tylko jedno slowo

0

radze ci uzyc modolu split w faq czy w gotowcach gdzies bylo

0

nie dobra mam ;)

0

Chyba już przez analogie i to co napisałęm mógłbyś to wywnioskować!!

S.Count odpowiada za ilosc stringow (czyli w tym przypadku słów).

0

A jak wchodzic\wychodzic do\z folderow? i jak sprawdzic w jakim sie jest np. w Tmemo badz Tedit (np.

0

poszukaj w helpie jest chyba z 15 różnych funkcji do porównywania stringów. jedna z nich to CompareText. Zwraca 0 (zero) jeśli tekst jest taki sam ale uwaga nie bierze pod uwagę wielości liter czyli 'N' oraz 'n' to dla niej to samo.

0

no okey, jeszcze jedno... jak sprawdzic czy w ciagu znakow (nie koniecznie oddzielonych) wystepuje np slowo 'pociag'

np. babciakleofasaprzyjedziepociagiem ?

? jak przechwycic taki rzut?

0

rzut???

kurde poszukaj we FAQ??? co ty szukac nie umiesz???

POS'EM!!!

0

Umiem... :-) [Ctrl]+[F] :-D Ok

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1