Kto pomo?że mi przetłumaczyć kod źródłowy (

0

Mam mały problem !
Posiadam programiki w TP, ale niestety potrzebuje opis kodu źródłowego.
Trochę zakręcone, ale zainteresowanych proszę o pomoc.
Kod podeśle mailem.

Pozdrawiam, <font size="12"></span>

0

Opis kodu? to znaczy? ze chcesz wiedziec instrukcja po instrukcji co program robi? chodzi ci konkretnie o komentarz?

0

Ty podeślesz kod a my opiszemy, co?? kól rozwiazanko i takie na inteligenta...

0

jasne, podeślij mi ten kod, ja ci go z chęcią przetłumacze czy co tam ma być, NIE MA żadnego problemu, nieźle se wykombinowałeś, tutaj frajerów nie znajdziesz, ale cfany jesteś, założyłeś tu konto i pierwszy post jaki napisałeś to właśnie ten. ehh co za ludzie. [krzyk]

0

ekhem.... Co ty tu robisz?

0

POMOCY POTRZEBUJE OPIS KODU NA ZALICZENIE !!!
TURBO PASCAL JEST DLA MNIE TRUDNY, ALE ZALICZYC TRZEBA !!!
NIE KAZDY JEST OD RAZU SPECJALISTA OD PROGRAMOWANIA !!!
ZAL MI TYLKO TYCH CO PISZA BZDURNE TEKSTY !!!

POZDRAWIAM [cya]

0

mi to wyslij ... [email protected]. ale nie gwarantuje odpowiedzi :)

0

<font color="green">"ZAL MI TYLKO TYCH CO PISZA BZDURNE TEKSTY ! "</span>

Kogo masz na mysli? :-/

To wstaw tutaj ten kod, to Ci pomozemy - proste

0

wstaw tu kod... my go opiszemy :) nad tp trzeba troszke posiedziec zeby zrozumiec ... ple ple .. wstaw go tu to go opiszemy .... ws... :-D

0

Witam wszystkich,
Faktycznie trzeba posiedzieć, tylko im dłużej siedze przy TP, tym mniej wiem :-) Można szybko się pogubić.
Bardzo będe wdzięczny wszystkim osobą, którzy mi pomogą.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, trochę mnie poniosło.

Mogę wysłać również na maila !

Kod programu:

program baza_telefoniczna;{autor:rr }
uses Crt;
type wDana= ^tDana;
tDana= record
fi: String[10];
mie: String[15];
tel: String[12];
n,p: wDana;
end;
tKolor= (klEkran,klDane,klDaneW,klOkno);
zbior= set of char;

const BkSp= #08; Tab = #09; ESC= #27; ENTER= #13;
Ins= #82; Del= #83;
Home= #71; _End= #79; PgUp= #73; PgDn= #81;
Lt= #75; Rt= #77; Up= #72; Dn= #80;
F1= #59; F2= #60; F3= #61; F4= #62;
F5= #63; F6= #64; F7= #65; F8= #66;
F9= #67; F10= #68;
Kolor: array[tKolor,(z,t)]of byte=(
{klEkran} (White, Blue),
{klDane} (Yellow,Black),
{klDaneW} (Black, LightGray),
{klOkno} (White, Red));

var wp,wk,wb,wn,we: wDana;
nrb: Integer;
Dane,Notes: Text;
Kolory: file of byte;
kl: char;
tryb: (Przeglad,NowyM,NowyF,NowyT,EdycjaM,EdycjaF,EdycjaT,
SzukanieF,SzukanieT,ZmianaKolorow,Koniec);
wzor: String[15];

procedure UstawKolory(typ:TKolor);
begin TextColor(kolor[typ,z]);
TextBackground(kolor[typ,t]);
end;

procedure wt(x,y:byte;s:string);
begin Gotoxy(x,y); Write(s); end;

function UpCasePl(zn:char):char;
begin zn:=UpCase(zn);
case zn of
'Ą': zn:='¤';
'†': zn:='Ź';
'©': zn:='¨';
'�': zn:='ť';
'ä': zn:='ă';
'˘': zn:='ŕ';
'�': zn:='—';
'ľ': zn:='˝';
'«': zn:='Ť';
end;
UpCasePl:=zn
end;

function komunikat(s:string;znaki:zbior):char;
var nn,pp,i: integer;
kl: char;
begin nn:=length(s);
pp:=39-nn div 2;
UstawKolory(klOkno);
wt(pp,10,'É'); wt(pp+nn+3,10,'»');
wt(pp,11,'ş'); wt(pp+nn+3,11,'ş');
wt(pp,12,'Č'); wt(pp+nn+3,12,'Ľ');
for i:=1 to nn+2 do begin wt(pp+i,10,'Í');wt(pp+i,12,'Í') end;
wt(pp+1,11,' '+s+' ');
repeat kl:=UpCasePl(readkey)
until (kl in znaki) or (znaki=[]);
if kl=#0 then kl:=ReadKey;
komunikat:=kl;
end;

procedure EkranPoczatkowy;
begin TextColor(White); TextBackground(Blue);
ClrScr;
{۲±°˛±°˛±°˛±°˛±°˛±°Üß}
wt(1,1,'');
wt(1,2, ' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ');
wt(1,3, ' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲ ');
wt(1,4, ' ŰŰŰ۲˛˛˛˛˛˛ŰŰŰ۲±');
wt(1,5, ' ŰŰŰ۲˛±±±±±ŰŰŰ۲˛±°');
wt(1,6, ' ŰŰŰ۲˛±±°°°ŰŰŰ۲˛±±°');
wt(1,7, ' ŰŰŰ۲˛±±°° ŰŰŰ۲˛±±°° ');
wt(1,8, ' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛˛±±°ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ');
wt(1,9, ' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛±±±ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛ ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛ ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛');
wt(1,10,' ŰŰŰ۲˛˛˛˛˛˛ŰŰŰ۲±±ŰŰŰ۲˛˛˛˛˛˛ŰŰŰ۲˛±± ˛˛˛˛˛˛˛ŰŰŰŰŰ۲˛˛±ŰŰŰŰŰ۲˛˛˛˛˛˛ŰŰŰ۲˛±±');
wt(1,11,' ŰŰŰ۲˛±±±±±ŰŰŰ۲˛±ŰŰŰ۲˛±±±±±ŰŰŰ۲˛±±°° ±±±ŰŰŰŰŰŰ۲˛˛±±ŰŰŰŰŰ۲˛±±±±±ŰŰŰ۲˛±±°°');
wt(1,12,' ŰŰŰ۲˛±±°°°ŰŰŰ۲˛±ŰŰŰ۲˛±±°°°ŰŰŰ۲˛±±°° ŰŰŰŰŰŰ۲˛˛˛˛±±±ŰŰŰŰŰ۲˛±±°°°ŰŰŰ۲˛±±°°');
wt(1,13,' ŰŰŰ۲˛±±°° ŰŰŰ۲˛±ŰŰŰ۲˛±±°° ŰŰŰ۲˛±±°ŰŰŰŰŰ۲˛˛˛˛±±±±±°ŰŰŰŰŰ۲˛±±°° ŰŰŰ۲˛±±°°');
wt(1,14,' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛˛±±ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲±±ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ°°°°ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲±±°°');
wt(1,15,' ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛˛±±±°ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛±ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛ ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ۲˛±°°');
wt(1,16,' ˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛±±±°°° ˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛±±°˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛±± ˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛˛±±°');
wt(1,17,' ±±±±±±±±±±±±±°°° ±±±±±±±±±±±±±±°° ±±±±±±±±±±±±±±±°° ±±±±±±±±±±±±±±±±°°');
wt(1,18,' °°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°° ');
wt(1,19,'');
end;

procedure ekran;
var wpom: wDana;
i: byte;
ss: String;
begin UstawKolory(klEkran);
{ÉÍËÍ»şÚÄÂÄżł
ĚÍÎÍą ĂÄĹÄ´
ČÍĘÍĽ ŔÄÁÄÄ}
ss:=' ';
wt(1,1, 'ÉÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍËÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍËÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ»'+ss);
wt(1,2, 'ş Firma ş Miejscowo�†ş Telefon ş'+ss);
wt(1,3, 'ĚÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÎÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÎÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍą'+ss);
wt(1,22,'ČÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍĘÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍĘÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍĽ'+ss);
for i:=4 to 21 do
wt(1,i, 'ş ş ş ş'+ss);
GotoXY(50,2);write('Wolne: ',MemAvail, ' bajt˘w ');
GotoXY(50,3);write('Czyli: ',MemAvail div 48, ' rekord˘w ');
wpom:=we;
i:=4;
while (wpomnil) and (i!

0

Na wstępie jest ekran początkowy, trochę się rozmazał !

0

moim zdaniem jest to dość zaawansowana baza danych z mozliwoscia kasowania wpisywania przegladania danych .... moim zdaniem trudna:] aha prawdopodobnie jest w trybie 80x50 tzn 79x49 :) musiał bym ją uruchomić. pozniej dopisze opisany kod

0

Musze przyznac ze troche tego jest... ale co to dla nas... starych wyjadaczy [cygaro]

[dopisane]
Po moim ostatnim poscie nikt juz sie nie wypowiedzial :-/ :-D , A gosciu jest na lodzie

0

Witam,
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
Chyba jednak zrezygnuje z tego programu, jak napisał jeden z uczestników forum jest to trudna baza danych. Myśle ze podpadnie, jeśli zaprezentuje bazę przy zaliczeniu. Nie mogłem znaleŹć w sieci innej sprawnie działającej dlatego skusiłem się na tą, którą podałem. Pozostałe bazy które mam nie mogę uruchomić, pojawia się komunikat Runtime error. Co to może być ? Procesor mam słaby tylko 466 MGH.
Jeśli posiadasz fajną i prostą bazę danych, to bardzo bym prosił prześli mi mailem.

Z góry bardzo dziękuje !

Pozdrawiam,

[dopisane]
Fajni z Was goście, mam nadzieje, że pomożecie mi zaliczyć przedmiot.
Turbo Pascal już po nocach mi się śni :-)

Pozdrawiam [browar]

0

robić ci niebędziemy tylko co najwyzej moze pomozemy ;p

0

a moze bys sam napisał taką baze danych ? jeśli nie potrafisz , to ja ci z chęcią napisze, ale nie w pascalu tylko w delphi. no ale ma sie rozumieć nie za darmo [green]

0

Jak wspomniałem wcześniej TP jest dla za trudny.
Niestety chodzę to takiej szkoły, gdzie nauczyciel informatyki nie przykłada się do przekazania wiedzy. Tylko wymaga !
Powiedział że każdy uczeń który chce zaliczyć przedmiot musi napisać prosty program W TP, najlepiej jakąś bazę danych, która komuś się przyda.

Ach ten nieszczęsny Pascal :-)

Z resztą przedmiotów sobie radzę.
Dałem temat na forum, licząc że może ktoś mi pomoże.

Pozostał mi tylko internet i wyszukiwanie, prostych baz danych.

Pozdrawiam wszystkich [cya]

0

Yo! [cygaro]

SAMI WIDZICIE CO TO SIE DZIEJE W TYCH SZKOŁACH, PO CH.... IŚĆ TO INFORMATYCZNEJ, na pewno NIE PO TO ŻEBY SIE CZEGOŚ NAUCZYĆ, NAJLEPIEJ WYDAĆ PARE ZLOTY NA KSIĄZKI, POSZPERAĆ W NECIE I TO WYSTARCZY, PRZNAJMNIEJ MI!!!! TO JEST WŁAŚNIE TO CO JA NAZYWAM PLSKĄ :-) NIC TERAZ NIE UCZĄ TYLKO WYMAGAJĄ NA WSTĘPIE!
a propoS tekstu to postaram się cosik wytłumaczyć ;-)

0

To jak chcesz cos to mow...

0

tak to juz jest z mlodymi, kombinują jak sie najmniej nauczyc, i nawysilac, przytym zdac do następnej klasy

a tutaj neispodzianka :)
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=36954

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1