Wyświetlanie długiego tekstu w podpoweidzi (hint) w TTreeView

0

Witam,

standardowo wyświetlany hint jest przycinany do 80 znaków. Jak podmienić "dymek" na TTreeView aby wyświetlał dłuższe teksty?

Romek

0

to jest ograniczenie windowsa i aplikacji używających WinApi https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/api/commctrl/ns-commctrl-nmttdispinfow

0
Romek Atomek napisał(a):

standardowo wyświetlany hint jest przycinany do 80 znaków.

Chodzi ci o zwykły TTreeView i jego właściwości Hint i ShowHint?

0
abrakadaber napisał(a):

to jest ograniczenie windowsa i aplikacji używających WinApi https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/api/commctrl/ns-commctrl-nmttdispinfow

To nie jest już ograniczenie. Zauważ, że struktura, którą wskazałeś zawiera pole lpszText i do niej można przypisać wskaźnik do łańcucha o długości większej niż 80 znaków. Jest jeszcze message TTM_SETMAXTIPWIDTH, który w teorii powiększa okienko a tekst jest automatycznie dzielony na wiersze. Udało mi się wyświetlić większe okienko (dymek) ale tekst jeszcze nie jest podzielony. Nadal jest wyświetlany w jednym wierszu.

furious programming napisał(a):

Chodzi ci o zwykły TTreeView i jego właściwości Hint i ShowHint?

Tak, chodzi mi o TTreeView i ToolTips (bo to chyba nie jest to samo co Hint).

0

no to zobacz sobie w źródłach delphi jak to działa. Możesz napisać swoją klasę do ToolTipa i ją podpiąć do kontrolek i robić tam co chcesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1