lista dropdown w TComboBoxEx

0

Hej,
Klasy TComboBoxEx i TComboBoxExStyleHook nie do końca spełnia moje oczekiwania więc stworzyłem ich modyfikacje. W klasie TComboBox jest pole FDropHandle. Intuicja podpowiada mi, że jest to uchwyt do okna wyświetlającego listę elementów combo. Jeśli wyświetlę tą listę, najadę myszką na to okno i odczytam uchwyt okna pod myszką, to zwrócony uchwyt nie jest równy wartości z pola FDropHandle. Czy ktoś z Was wie jak uzyskać uchwyt do okna z listę elementów TComboBoxEx?

Dziękuję za wszelkie sugestie.
Romek

0

Typowy problem XY, po kiego ci ten uchwyt?
Teksty chcesz odczytać - nie da rady nie ma tam ich, tam zwykły obrazek siedzi.
Bitmapę chcesz skopiować - weź ja bezpośrednio z FDropHandle.
Chcesz inaczej narysować - masz odpowiednie zdarzenie w TComboBox.

0

Chcę poprawić sposób wyświetlania danych. Po kliknięciu z przycisk wyświetla się dropdown, jeśli kursor zostanie przeniesiony na dropdown, to odświeżany jest tekst wyświetlany w polu edycyjnym. Niefajnie to wygląda (dla Style = csExDropDownList).

0
Romek Atomek napisał(a):

Niefajnie to wygląda (dla Style = csExDropDownList).

To nadpisz OwnDraw i po krzyku.

0

Mój problem nie polegał na tym, że graficznie coś wygląda nieładnie. Uważam, że kontrolka zachowuje się niewłaściwie gdy przesuwa się nad nią kursor myszki.

Problem udało mi się rozwiązać. Dziękuję za sugestie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1