Rejestracja licencji Delphi 10.4.2 CE - poradnik

3

Chciałem zainstalować dodatkową kopię Delphi Community na maszynie wirtualnej w celach edukacyjnych. Klucz zdobyłem tworząc konto na inny adres email.

Niestety w czasie instalacji wystąpił błąd przy rejestracji klucza który był w zasadzie nie do przejścia.
Opiszę tutaj jak rozwiązałem ten problem i mam nadzieję że komuś się przyda ten krótki poradnik.

Standardowo uruchamiamy instalator i wybieramy instalację klucza:
vmconnect_EvCHuejZcO.png
następnie wpisujemy otrzymany mailem klucz i klikamy Register:
vmconnect_ZLpY9rXfl5.png
No i pojawia się błąd. Spokojnie, jest na dole informacja że można to załatwić przez web registration. Klikamy w link i pojawia się okno z adresem https://4programmers.net/uploads/21239/5uHbYgV3lIQhQjECOupIVMHemEQ0BCTPsqj14Zxb.pnghQjECOupIVMHemEQ0BCTPsqj14Zxb.png)
Wystarczy kliknąć Yes i zostaniemy przeniesieni na stronę www gdzie online zarejestrujemy klucz.

Nic bardziej mylnego - strona nie działa! Nie działa nie tylko pełen link z podanym kluczem reg codem ale nawet sama domena: license.embarcadero.com
vmconnect_b5pQC2mUT6.png

Sprawa jest skomplikowana. Jest to całkowita blokada instalacji.

Jednakże, okazuje się że na stronie https://reg.codegear.com/srs6/activation.do można sobie wygenerować klucz w postaci pliku txt nawet do wersji community.
Więc, wchodzimy na stronę:
vmconnect_uBKiSlNxyt.png
Podajemy nasz klucz i registration code i klikamy na dole Next. Na następnej stronie widzimy dane naszej licencji:
vmconnect_nmRAON0b3t.png
Klikamy Register (mając zaznaczone powyżej Download) i pobieramy nasz klucz w formie txt.

Teraz wystarczy po uruchomieniu instalatora zaznaczyć trzecią opcję vmconnect_2xALNyXMxb.png
i w oknie zarządzania licencjami wybrać po prawej Import (uwaga, jeśli mamy jakieś licencje na liście należy je wcześniej usunąć).

Po zaimportowaniu licencji z pliku txt możemy go spokojnie zarejestrować. Powinno zadziałać bez problemu. Następnie już zwykła instalacja Delphi z wybranymi opcjami.
vmconnect_moUkIcMk33.png

Mam nadzieję że poradnik się komuś przyda. Trochę te Embarcadero potrafi zirytować jednak!

Na zdrowie!

0

Ja pobierałem inny instalator i przechodziło. Już nie pamiętam czy problem był z wersją DVD czy tej "online".
Ale podziwiam, że chciało Ci się walczyć z tematem.

0
robertz68 napisał(a):

Nic bardziej mylnego - strona nie działa! Nie działa nie tylko pełen link z podanym kluczem reg codem ale nawet sama domena: license.embarcadero.com

Przecież normalnie działa

screenshot-20221107223535.png
Może chwilowy błąd?

0

A ta wirtualka ma dostęp do neta?

0

Sprawdź czy nie masz przypadkiem license.embarcadero.com w C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts wpisanej jak jest to usuń i powinno działać

0

Ale przecież na zrzucie ekranu jest nazwa błędu ERR_CONNECTION_REFUSED. Więcej szczegółów na temat błędu może być po użyciu linka poniżej o nazwie szczegóły. Ewentualnie w konsoli przeglądarki. Co więcej Google twierdzi, że zazwyczaj błąd jest po stronie albo samej przeglądarki, albo systemu operacyjnego np https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/komunikat-w-przegladarce-err_connection_refused

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1