eParagon z drukarki fiskalnej Posnet.

0

Witam serdecznie.
eParagonTest.zip
Jako że moje doświadczenie w usługach sieciowych jest marne zwracam się do Was o podpowiedź jak podejść do tematu i zaimplementować usługę REST / JSON do komunikacji z drukarką.

W konfiguracji drukarki podaje się adres serwera REST-owego https który powinien implementować odpowiednie API, podczas „wydruku” paragonu z systemu sprzedażowego drukarka łączy się z owym serwerem i przesyła do niego paragon np. w formie bitmapy.

Producent udostępnia na prośbę podmiotu zainteresowanego marną dokumentację na wyłączność i nie pozwala jej udostępniać. Do tego udostępnia pliki schema json.
Owe pliki schema przerobiłem przez https://jsontodelphi.com/ i otrzymałem unit-y z klasami dla Delphi.

Z kreatora środowiska wyklikałem: Delphi Projects→WebBroker→Web Server Application→
Stand-alone application→ FireMonkey application no i przy następnym oknie kreatora zaczyna się problem… jak zaznaczam Check-a HTTPS to w kolejnym oknie kreatora muszę podać „Certificate file name”, „Key file name”, „Key file password”, „Root certificate file name”
I tu nasuwa się pierwsze pytanie czy producent drukarki powinien te pliki udostępnić ?

Bo jak rozumiem jeśli klient czyli tak naprawdę drukarka ma swój certyfikat to serwer usługi REST
powinien dysponować tym samym certyfikatem by autoryzować połączenie ?

Cel uzyskanie z drukarki eparagonu w formie graficznej bitmapy.

W załączniku projekt testowy, znajdują się tam też pliki schema json.

0

Dzień dobry,

Temat e-paragonu jest i nowy, i trudny i to w wielu wymiarach - i tych prawnych (na przecięciu kilku ustaw i rozporządzeń i kilku innych dobrze ukrytych dokumentów, o dokumentacji producenta nie wspominając ;) i technologicznych (choćby budowa i utrzymanie usług sieciowych o wysokiej dostępności i skuteczna obsługa komunikacji z drukarką fiskalną to jednak rzadko spotykana kombinacja doświadczeń).

W budowie serwera w oparciu stricte o Delphi nie pomogę, ale aby podzielić się doświadczeniem mogę zaproponować kontakt w wiadomości prywatnej (lub bardziej oficjalnie przez kontakt na stronie spark.pl) i może wspólnymi siłami coś zdziałamy.

Pozdrawiam

0

Na marginesie zagadnienia.

Próbuję się wczuć w tok myslenia / braku tegoż, w którym komuś wyszło że bitmap dokumentu to e-dokument.
Kojarzy mi się z przekrętem tysiąclecia: sprzedażą skanerów do ZUS w 1999 , które kilka lat później były utylizowane bez wyjęcia z kartonów (+budowanie całych budynków dokumentowo-poligraficznych, zakup maszyn drukarskich)

O co ciekawe, że kopia paragonu *) została rozwiazana całkiem profesjonalnie (ale to było za tej władzy, co ma wyborców mniej wykwalifikowanych umysłowo)

*) dla mało zwiazanych z tematem: elektroniczna kopia zamiast drugiej rolki papierowej

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Na marginesie zagadnienia.

Próbuję się wczuć w tok myslenia / braku tegoż, w którym komuś wyszło że bitmap dokumentu to e-dokument.
Kojarzy mi się z przekrętem tysiąclecia: sprzedażą skanerów do ZUS w 1999 , które kilka lat później były utylizowane bez wyjęcia z kartonów (+budowanie całych budynków dokumentowo-poligraficznych, zakup maszyn drukarskich)

O co ciekawe, że kopia paragonu *) została rozwiazana całkiem profesjonalnie (ale to było za tej władzy, co ma wyborców mniej wykwalifikowanych umysłowo)

*) dla mało zwiazanych z tematem: elektroniczna kopia zamiast drugiej rolki papierowej

Bo to nieprawda, że obraz dokumentu do e-dokument. Definicja dokumentu fiskalnego w postaci elektronicznej jest podana w stosownym rozporządzeniu i nie obejmuje obrazów. Dlatego też drukarka Posnet nie udostępnia żadnego obrazu dokumentu. Tym niemniej sprzedawca ma obowiązek dostarczenia czytelnego widoku dokumentu do nabywcy.

0

Fragment z dokumentacji...
dokum1.gif

1

Masz tą drukarkę u siebie?

Stawiasz na szybko rest api w pythonie,
wpisujesz tej drukarce adres twojego serwera,
drukujesz testowy paragon,
patrzysz w logi konsoli pod jakie endpointy ona uderza,
parsujesz tego jsona na danym endpoincie na model dla id, hash, data.
dekodujesz tego base64 data,
i masz obrazek tego eParagonu.

1

@PrzemysławWiśniewski: zobacz na fragment dokumentacji:
msedge_KTRb43z9Y5.png

msedge_MsThUgo77c.png

msedge_8Ez2DaflAD.png

Raczej z tego kawałka dokumentacji wynika że może to być protokół bez szyfrowania? Chyba że jednak dokumentacja swoje a drukarka swoje?

0

Jako że Posnet traktuje dokumentację jako tajemnicę to zerknąłem do dokumentacji Novitus-a. Oczywiście prawie nic z tego nie wynika ale podali nazwy certyfikatów jakie stosują w swoich urządzeniach:
msedge_1ecfnGpdLn.png

Szkoda że nie mogę znaleźć jakie certyfikaty stosuje Elzab. Jeśli były by takie same to oznaczało by to jakiś standard.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1